UN JOB MAI BINE PLĂTIT

Scrisoarea de intenţie şi scrisoarea de motivaţie

CV_CTA

Alături de CV, nelipsită în procesul de înscriere la concursul pentru un job este și scrisoarea de intenție. Trimiterea unui CV neînsoțit de o scrisoare de intenție face aplicația incompletă și vă reduce șansele de a fi chemat la interviu de potențialul angajator.

Scrisoarea de intenție, care are o formă mai liberă decât CV-ul, vă permite să vă adresați direct potențialului angajator, respectiv personalului responsabil pentru selecție, și vă descrie ca fiind o persoană serioasă, responsabilă, profesionistă, dar în același timp comunicativă și interactivă. Scopul ei este să vă prezinte mai detaliat potențialului angajator și să-l determine să vă citească CV, apoi să vă cheme la interviu.

În scrisoarea de intenție ar trebui să menționați poziția pentru care concurați și motivele, de ce sunteți interesat să lucrați în compania respectivă. Scrisoarea de intenție are și rolul de a completa și explica informațiile din CV prezentate sub formă de fapte. Aceasta este șansa dvs. de a vă explica în detaliu cunoștințele și abilitățile și cum pot acestea să contribuie la mai buna funcționare a firmei unde concurați pentru job.

Desigur, scrisoarea de intenție are formatul unei scrisori de afaceri așadar, trebuie să fie scurtă și concisă. Este obligatoriu să nu faceți greșeli gramaticale și de ortografie. Stilul de scriere trebuie să-l atragă încă de la început pe potențialul angajator ca să o citească până la final. Cel mai bine este să separați părțile scrisorii de intenție în trei părți: partea introductivă unde veți menționa ce job vă interesează, partea centrală unde vă veți descrie cunoștințele, abilitățile și rezultatele obținute până acum, dar care pot fi importante pentru jobul la care concurați și partea finală unde vă veți prezenta pregătirea și dorința de a participa la interviu.

Scopul scrisorii de intenție este să vă prezinte drept candidatul ideal pentru poziția la care concurați: așa că aici nu trebuie să repetați datele menționate în CV, ci să stimulați interesul față de acesta. Și aici este valabilă aceeași regulă: la fiecare nou concurs, adaptați scrisoarea la poziția respectivă. Secretul unei scrisori de intenție bine scrise este să vă puneți în locul potențialului angajator, respectiv să vă gândiți la așteptările acestuia.

În unele cazuri, potențialii angajatori menționează în anunț obligația de a trimite și o scrisoare de motivație (deși scrisoarea de motivație este mai des întâlnită la înscrierea la burse, seminare, traininguri, muncă practică etc.). Scrisoarea de motivație, ca și cea de intenție, are scopul de a-l convinge pe angajator că sunteți persoana potrivită pentru poziția respectivă, fiind însă un document mai personal, cu o formă mai liberă, în care vă puteți prezenta obiectivele, opiniile, posibilitățile, realizările. În scrisoarea de motivație trebuie să vă conformați obiectivele de afaceri, cunoștințele și abilitățile, nevoilor și planurilor angajatorului. La fel ca în toate documentele de înscriere, trebuie să treceți date adevărate, dar o scrisoare de motivație vă oferă cea mai mare libertate de a vă prezenta așa cum ar dori să vă vadă potențialul angajator. 

Având în vedere că un CV are o formă clar structurată, scrisorile de intenție și de motivație, în special la candidații cu referințe similare, pot fi decisive în procesul de selecție, deoarece acestea vă disting de ceilalți candidați înscriși.

CV_baner

Abilităţile de afaceri care vă garantează profituri mari

Am pregătit pentru dvs. un document cu sfaturi şi cu descrierea abilităţilor de afaceri care vă garantează profituri mari, indiferent de ocupaţia dvs. Pentru a prelua raportul, daţi clic aici.

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este în curs.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te