Înscrie-te la cea mai căutată școlară de afaceri din regiune

Ce face managerul de proiect?

De ce se ocupă managerul de proiect şi de ce este unul dintre cele mai bine plătite posturi?

Administrarea unui proiect reprezintă un concept prin care, combinând metodele de organizare, planificare şi control, se realizează conformarea raţională a tuturor resurselor pentru a se implementa un anumit proiect într-un mod eficient.

Rezultatul aplicării acestui concept reprezintă îndeplinirea obiectivelor stabilite, respectiv finalizarea cu succes a proiectului în perioada planificată, cu costurile și calitatea stabilită anterior.

Manager de project

Managerului de proiect îi revine responsabilitatea de a planifica şi executa orice proiect, cum ar fi modernizarea software-ului, industria de construcţii, arhitectura, designul, producţia şi altele. Este persoana care planifică resursele, determină perioada de realizare, gestionează comunicarea în echipă, bugetul unui proiect, analizează riscurile, deleagă sarcinile.

Principala responsabilitate a managerului de proiect este de a asigura succesul proiectului prin minimizarea riscurilor. Acest lucru se efectuează printr-o serie de metode, iar un bun manager de proiect trebuie să cunoască toate responsabilitățile sistematice ale managerului.

Vă interesează managementul de proiect? Vedeți ce puteţi învăţa în cadrul programului: Management de proiecte

10 cele mai importante caracteristici ale managerului de proiect

Orice expert din domeniul managementului de proiecte trebuie să dețină cunoştinţe temeinice, precum şi capacitatea de autoorganizare. Abilitatea de a evalua rațional riscul adus de realizarea unui proiect reprezintă o condiţie de bază a unui bun manager de proiect.

Pentru a-şi îndeplini sarcinile cu succes, managerul de proiect trebuie să dețină abilităţi de comunicare eficiente cu colaboratorii săi. Administrarea resurselor umane reprezintă o premisă importantă pentru ca echipa selectată să fie eficientă.

Caracteristicile unui manager de proiect de succes:

 • Idei originale,
 • Abilităţi bune de comunicare,
 • Integritate,
 • Entuziasm,
 • Empatie faţă de membrii echipei,
 • Expertiză,
 • Capacitatea de a stabili priorităţile,
 • A se descurca bine sub presiune,
 • Orientarea spre echipă,
 • Capacitatea de a rezolva problema în mod eficient.

Responsabilităţile de bază ale managerului de proiect

Activitatea managerului de proiect implică definirea proiectelor, modelarea organizaţiei şi întocmirea echipei, controlul şi documentarea proiectului, precum şi gestionarea în toate etapele proiectului. Aceasta înseamnă că managerul de proiect trebuie să dețină cunoştinţe din domeniul finanţelor, managementului, precum şi capacitatea de a motiva membrii echipei de proiect.

Ce face managerul de proiect

El organizează, direcţionează și conformează activitatea membrilor echipei, rezolvă problemele și conflictele și dă directive pentru a finaliza proiectul în mod eficient.

În funcție de locul din structura organizațională, managerul de proiect deține autoritate mai mare sau mai mică în administrarea proiectului. În ceea ce privește conducerea unei echipe de proiect, deține autorizarea formală de a conduce echipa în mod eficient.

Cunoştinţele de bază cuprind:

 • Dezvoltarea, conducerea şi organizarea proiectelor,
 • Metode avansate de Project management,
 • Metode financiare cantitative avansate,
 • Administrarea şi utilizarea instrumentelor pentru conducerea proiectelor,
 • Administrarea finanţelor şi investiţiilor,
 • Planificarea şi administrarea resurselor umane,
 • Conducerea şi organizarea echipei,
 • Abilităţi personale de negociere, leadership, luarea deciziilor adecvate într-un mediu de afaceri.

Serviciile pe care le poate întreprinde managerul de proiect

Această profesie oferă numeroase oportunități, de la conducerea proiectelor pe termen scurt cu un număr mic de membrii ai echipei până la realizarea obiectivelor exigente ale proiectului. În toate domeniile vieții și muncii se caută experți competenți, profesioniști. În prezent, profesia de manager și de manager de proiect este printre cele mai căutate profesii.

Abilităţile de afaceri care vă garantează profituri mari

Am pregătit pentru dvs. un document cu sfaturi şi cu descrierea abilităţilor de afaceri care vă garantează profituri mari, indiferent de ocupaţia dvs. Pentru a prelua raportul, daţi clic aici.

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este deschisă.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te