Înscrie-te la cea mai căutată școlară de afaceri din regiune

Ce face un manager de resurse umane?

Sectorul resurselor umane are un rol important pentru fiecare companie, deoarece el are grijă de una dintre cele mai importante resurse ale fiecărei companii - angajații săi. Responsabilitățile de bază ale managerilor de resurse umane sunt:

✓ Gestionarea persoanelor care contribuie individual și în echipă la realizarea obiectivelor profesionale,
✓ Oferă angajaților posibilitatea de a-și atinge potențialul complet,
✓ Asigură ca într-o companie să fie persoana potrivită în locul potrivit.

resurse umane

Departamentul de resurse umane are grijă de fiecare persoană din cadrul companiei, de rezultatele și abilitățile sale, dar reprezintă și partea companiei care se ocupă de recrutarea, angajarea și instruirea angajaților.

A se ocupa de această activitate, respectiv de oameni, este o vocație deosebită, exigentă și interesantă. Pentru ca cineva să devină specialist în resurse umane, este necesară o gamă largă de cunoștințe în psihologie, pedagogie, andragogie și în alte domenii. Determinarea profilului de personalitate pentru fiecare loc de muncă, alegerea corectă a personalului și anticiparea succesului acestora, reprezintă doar o parte a activităților unui manager de resurse umane.

Managerul de resurse umane comunică în mod activ cu toate departamentele companiei, cunoaște în mod constant oameni noi, cercetează, dezvăluie și stimulează calitățile lor bune, îi ajută să depășească obstacole și să atingă realizări. În final, se bucură de o atmosferă în care angajații sunt mulțumiți și foarte motivați, iar compania are succese în afaceri.

Astfel, este necesar ca fiecare manager HR să radieze energie pozitivă. A fi expert în acest domeniu necesită efort, studiu și perfecționare.

Cunoștințe și abilități pe care le are fiecare manager de resurse umane de succes

✓ Gestionare strategică a resurselor umane,
✓ Abilități avansate de management al resurselor umane,
✓ Managementul și organizarea echipelor,
✓ Finanțe,
✓ Abilități manageriale de afaceri,
✓ Abilități personale de negociere, conducere, luare a deciziilor corecte în mediul de afaceri,
✓ Gestionarea proiectului.

Ce calități și interese caracterizează un manager HR de succes?

✓ Abilități înalte de exprimare verbală și scrisă,
✓ Înclinație pentru ascultare activă,
✓ Abilități analitice și capacitate de a evalua bine caracterele,
✓ Abilități diplomatice și de negociere,
✓ Abilități de comunicare superioare și roluri consultative dezvoltate,
✓ Abilități de a analiza, interpreta și explica,
✓ Cunoașterea ramurei juridice în care se reglementează angajarea,
✓ Imparțialitate și echitate,
✓ Atitudine corectă și convenabilă și încredere în sine.

Ce face un manager de resurse umane

Ce responsabilități are un manager de resurse umane într-o companie?

  • El conduce procesul de selecție și de recrutare,
  • Organizează concursuri pentru toate locurile de muncă,
  • Are grijă de motivația și de nivelul de satisfacție al angajaților și identifică domeniile care necesită îmbunătățiri,
  • Acționează asupra dezvoltării echipei, precum și asupra consilierii conducerii cu privire la deciziile care trebuie aplicate,
  • Comunică cu conducerea de vârf a companiei,
  • Are grijă de relațiile interpersonale din cadrul companiei,
  • Organizează cursuri și traininguri pentru angajați,
  • Concepe și implementează reguli și proceduri noi pentru o muncă de calitate și pentru dezvoltarea companiei,
  • Are grijă de respectarea politicilor companiei și a reglementărilor adoptate, având grijă în același timp ca acestea să fie în concordanță cu legea actuală a muncii,
  • Se ocupă de procese disciplinare, de luarea deciziilor și de declararea soluțiilor de afaceri în domeniul resurselor umane.

Dacă doriți să deveniți manager de resurse umane, vedeți programul: Managementul resurselor umane

Managerul de resurse umane dezvoltă responsabilitatea și sporește productivitatea fiecărui sector. Conectează echipe și oameni, accelerează și facilitează procesele din cadrul companiei.

Selecția profesională și evaluarea orientării profesionale a angajaților, predispozițiilor și motivației lor.

Planificarea și dezvoltarea potențialului de personal

Planificarea strategică a potențialului de personal are o importanță deosebită.

Pentru a face un plan de personal bun, managerul direct și managerul de resurse umane trebuie să identifice sarcinile care trebuie executate în perioada de planificare pentru a realiza obiectivele definite ale organizației, apoi să definească cunoștințele, abilitățile și calificările necesare pentru a îndeplini aceste sarcini și numărul de oameni care trebuie angajați.

Selecția reușită și direcționarea personalului - oamenii potriviți la locul potrivit

Procesul de selecție nu este nimic altceva decât selectarea acelor candidați ale căror abilități, calificări, trăsături de personalitate, motivație și alte calități esențiale corespund cerințelor postului. Pentru a determina aptitudinile și cunoștințele, trăsăturile de personalitate și motivația, în general se utilizează teste psihologice adecvate, chestionare, interviuri, baze de date, evaluări anterioare.

Cu toate acestea, dacă și în ce măsură candidatul va avea succes la locul de muncă depinde de o serie întreagă de factori specifici condiționați de locul de muncă, adică de tipul de muncă pe care o va efectua (comunicare, inteligență socială, ambiție, persistență, perseverență, independență, adaptabilitate...).

În procesul de selecție, pe lângă experți (psihologi sau andragogi), ar trebui să fie implicat și un manager direct, deoarece el este cel care cunoaște cel mai bine tipul și specificitatea locului de muncă pentru care se face selecția, precum și profilul angajatului care trebuie să execute sarcinile postului.

Socializarea noilor angajați și introducerea în lucru

După selectarea acelor candidați care au cea mai bună predispoziție de a executa o anumită sarcină, este necesar ca aceștia să fie introduși în lucru, deoarece primele experiențe ale unui angajat nou, în special un începător, determină în mod semnificativ relația sa ulterioară cu compania, munca și succesul său. Prin urmare, trebuie create condiții în care un angajat nou să dobândească o impresie (pozitivă) despre companie și mediul de lucru, să se simtă dorit și important, să înceapă formarea unor obiceiuri bune de lucru și să fie instruit pentru a lucra la locul de muncă unde este primit.

Viitorul în sectorul resurselor umane

Companiile de succes acordă cea mai mare atenție selecției personalului de calitate și dezvoltării acestuia, deoarece știu că oamenii sunt resursa lor cea mai importantă.

Cunoștințele, aptitudinile, calificările și inteligența resurselor umane reprezintă cel mai mare capital și se află în fața oricărei tehnologii moderne.

De aceea, în cadrul fiecărei companii de succes, este important să existe o persoană sau o echipă de oameni bine pregătită care să știe să direcționeze în mod corespunzător această resursă și să organizeze angajații pentru a atinge cele mai înalte scopuri corporative.

Abilităţile de afaceri care vă garantează profituri mari

Am pregătit pentru dvs. un document cu sfaturi şi cu descrierea abilităţilor de afaceri care vă garantează profituri mari, indiferent de ocupaţia dvs. Pentru a prelua raportul, daţi clic aici.

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este deschisă.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te