UN JOB MAI BINE PLĂTIT

Cursul Psihologia investitorului

Investiția este una dintre cele mai cunoscute invenții ale capitalismului și ale economiei de piață. Reprezintă investiția de bani sau capital într-un anumit domeniu de afaceri de pe piață, cu scopul de a obține profit suplimentar. Investiția aduce cu sine numeroase avantaje, dar și dezavantaje. Nu este imposibil de depășit, dar necesită timp și efort considerabil din partea investitorului. Psihologia joacă un rol-cheie în investiție. Profilurile psihologice ale investitorilor influențează performanța portofoliilor investitorilor, deoarece deciziile de investiție sunt direct legate de emoții.

Un investitor bun și experimentat ar trebui să știe că pe piață se comportă în conformitate cu mișcările desfășurate aici. El ar trebui să fie capabil să prezică mișcările pieței, cu scopul de a obține profit și de a evita o potențială pierdere. O pierdere are aproape întotdeauna un efect negativ asupra investitorilor și provoacă sentimente mai puternice decât cele cauzate de un câștig. O pierdere pentru un investitor poate perturba deciziile și comportamentul și, în același timp, poate amenința capacitatea de a supraviețui pe piață. Uneori, investitorii se concentrează prea mult pe pierderi, așa că nici măcar nu văd situații în care pot obține un potențial profit.

Cursul Psihologia investitorului conține diferite exemple și ilustrații, care vor face urmărirea materialului mai interesantă pentru participanți și, în același timp, ușurează asimilarea materialului. Dacă doriți să aprofundați subiectul comportamentului investitorului pe piață, atunci acest curs este alegerea potrivită.

Sunteţi interesat de acest curs? Unele dintre programele BusinessAcademy unde îl puteți frecventa sunt: Financial Management și Investment Management and Stock Exchange.

Descrierea și scopul cursului Psihologia Investitorului

Cursul Psihologia investitorului are un modul care cuprinde patru lecții. În prima dintre ele (Finanțe comportamentale), participanții vor avea ocazia să se familiarizeze cu conceptul de finanțare comportamentală, care astăzi are un primat tot mai mare în economie. Vom vorbi despre teoria financiară tradițională, care a fost dominantă până la apariția finanțelor comportamentale, istoria finanțării comportamentale și câteva dintre exemplele acesteia (contabilitatea mentală, mentalitatea turmei, costurile irecuperabile, aversiunea la pierderi și eroarea jocurilor de noroc).

Următoarea lecție (Tipuri de investitori: custode și funcționar) oferă o scurtă introducere în istoria teoriei personalității și apoi enumeră câteva dintre testele pentru evaluarea acesteia (testul Myers-Briggs, tipul de personalitate Eysenck, testul inventarului personalității multifazice din Minnesota și testul celor 16 factori de personalitate). După aceea, sunt explicate tipurile de investitori. Există patru tipuri: custode, adept, tip de investitor independent și acumulator. În această lecție vor fi explicate două tipuri de investitori – custodele și adeptul. Apoi, în cea de-a treia lecție (Tipuri de investitor: tip independent și colector), povestim despre tipurile de investitori menționate în lecția anterioară.

Sunt explicate celelalte două tipuri de investitori – tipul independent de investitor și colector – și, în plus, este prezentat un scurt test pe baza căruia participanții vor avea ocazia să verifice asemănarea lor cu aceste tipuri de investitori. Și, la final, în ultima lecție (Percepția riscului și a excesului de încredere) sunt explicate conceptul de risc, modul în care investitorii percep riscul și modul în care acesta afectează deciziile pe care le iau. De asemenea, vom vorbi despre excesul de încredere în sine și ce consecințe lasă investitorului atunci când este asociat cu riscul.

Scopul cursului Psihologia investitorului este de a prezenta participantului conceptul de finanțare comportamentală și tipurile de investitori. Mai mult, percepția riscului și excesul de încredere vor fi discutate mai detaliat. Pe baza acestui curs, participantul va putea recunoaște comportamentul manifestat de investitori și va fi mai bine pregătit pentru sarcini de investiții.

Cursul Psihologia investitorului vă va răspunde la următoarele întrebări:

1. Ce este finanțarea comportamentală?

Finanțarea comportamentală este un subdomeniu al economiei comportamentale și se bazează pe înțelegerea faptului că, atunci când se iau decizii financiare, cum ar fi investiția, oamenii nu sunt atât de raționali pe cât crede teoria financiară convențională, adică factorii psihologici și părtinirile influențează comportamentul financiar al investitorilor. Teoria finanțelor tradiționale este normativă (bazată pe un comportament idealizat bazat pe economia politică neoclasică), în timp ce, în contrast, finanțarea comportamentală este descriptivă (studiază modul în care oamenii se comportă de fapt pe baza psihologiei umane).

Teoria financiară tradițională presupune că oamenii iau decizii raționale și sunt imparțiali în predicțiile lor despre viitor, în timp ce finanțele comportamentale consideră că oamenii se comportă adesea irațional și, din cauza părtinirilor lor, fac erori previzibile în previziunile lor.

2. Ce caracterizează un custode, unul dintre tipurile de investitori?

Custodele este descris ca un tip de investitor care pune mare accent pe stabilitatea financiară și pe conservarea activelor în loc de riscurile care ar crește în cele din urmă. El este custodele proprietății lui și va lua foarte în serios pierderile. De teamă că ar putea lua decizii greșite când vine vorba de investiții, evită să ia măsuri și recurge la statu quo.

Nu este surprinzător faptul că mulți investitori mai în vârstă se comportă în conformitate cu descrierea anterioară, ceea ce este firesc. De-a lungul anilor, siguranța comportamentului fluxului de numerar devine o prioritate. Custodele este caracterizat prin aversiunea față de risc, o părtinire față de statu quo și o înclinație pentru dotare și contabilitate mentală.

3. Ce este percepția riscului?

Conceptul de percepție a riscului implică modul în care investitorii privesc riscul pe care îl poartă activele financiare și este un factor care afectează procesul de luare a deciziilor de investiții. Se poate spune că riscul este o caracteristică a tuturor tipurilor de investiții financiare. Reprezintă probabilitatea ca rentabilitatea reală a investiției să fie mai mică decât cea așteptată. Percepția riscului este o credință (rațională sau irațională) despre șansa de apariție a unui risc, amploarea și dimensiunea acestuia.

Analiza riscului financiar este complicată de faptul că fiecare investitor are propria percepție asupra riscului și toleranță față de risc. Decizia de investiție înseamnă decizia investitorului cu privire la câți bani să investească, când, unde și cum. De obicei, atunci când investesc, investitorii evaluează riscul, dar și rentabilitatea pe care o aduce investiția. Comportamentul investitorilor atunci când iau o decizie este influențat de atitudinea lor față de risc. Deciziile pe care le iau vor depinde de percepția lor asupra riscului.

Omul cercetează subiectul Psihologia investitorului

Planul și programa

Modulul 1 – Psihologia investitorului

1. Finanțare comportamentală

  • Teoria financiară tradițională
  • Finanțare comportamentală
  • Istoria finanțării comportamentale
  • Exemple de finanțare comportamentală

2. Tipuri de investitori – custode și adept

  • Istoria teoriei personalității
  • Teste de personalitate
  • Tipuri de investitori
  • Custode
  • Adept

3. Tipuri de investitori – tip independent și colector

  • Tip independent
  • Colector
  • Tipuri de investitori - cele mai importante caracteristici

4. Percepția riscului și excesul de încredere

  • Percepția riscului
  • Efectul asupra investitorilor
  • Excesul de încredere în sine
  • Excesul de încredere și percepția riscului

Abilităţile de afaceri care vă garantează profituri mari

Am pregătit pentru dvs. un document cu sfaturi şi cu descrierea abilităţilor de afaceri care vă garantează profituri mari, indiferent de ocupaţia dvs. Pentru a prelua raportul, daţi clic aici.

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este în curs.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te