UN JOB MAI BINE PLĂTIT

Managementul sistemelor informaționale

Dezvoltarea tehnologiei informației, care are loc în prezent mai repede ca oricând, a influențat numeroase alte apariții, crearea produselor noi, apariția concurenței, flux mai rapid de informații, globalizarea pieței modiale. Complexitatea afacerii moderne și dinamica rapidă au dus la faptul că, fără suportul tehnologiei informației, este de neimaginat să se ia decizii de afaceri în termenul prevăzut și într-o manieră calitativă. Pentru ca afacerea să se desfășoare în mod rațional și eficient, utilizarea tehnologiei informației este inevitabilă și reprezintă instrumentul obligatoriu pentru luarea deciziilor strategice de afaceri.  

Aplicarea tehnologiei informației facilitează procesul de realizare a obiectivelor companiei, economia afacerii, găsirea mai rapidă a unei soluții optime și creșterea calității. Nevoia mare de luarea mai rapidă și mai eficientă a deciziilor în mediul de afaceri a influențat apariția managementului sistemelor informaționale. Acesta reprezintă un set de proceduri pentru colectarea, editarea, memorarea și diseminarea informațiilor, care trebuie să permită managerilor și analiștilor o prezentare rapidă, inteligibilă și consistentă a informațiilor relevante, pentru luarea deciziilor de afaceri, anticipare și prognoză. 

În consecință, este foarte important să se cunoască procesul și fazele cheie pentru crearea și dezvoltarea soluțiilor pentru o companie care se folosește pentru dezvoltarea aplicațiilor tradiționale, aplicațiilor pentru e-business și pentru dezvoltarea aplicațiilor web. Aceste faze se referă la fazele de anticipare, de planificare, de dezvoltare, de stabilizare și de distribuție.

Sunteţi interesat de acest curs? Unele dintre programele BusinessAcademy unde îl puteți frecventa sunt: Business Administration, HR Management și Investment Management and Stock Exchange.

Descrierea și scopul cursului Managementul sistemelor informaționale

Cursul Managementul sistemelor informaționale se ocupă cu explicarea noțiunilor sistemului informațional de afaceri față de Microsoft Solution Framework, începând cu explicarea noțiunilor de sistem, sistem informațional și managementul sistemului informațional. Se pune accentul pe Microsoft Solution Framework, care descrie părți generale din activitatea de construire și dezvoltare a soluțiilor pentru companie. Fiecare dintre fazele din acest proces, și anume fazele pentru anticipare, planificare, dezvoltare, stabilizare și distribuție, se accesează fundamental și descrie ce presupune fiecare și ce trebuie făcut în aceasta pentru a trece la faza următoare, respectiv pentru desfășurarea în continuare a acestui proces.  

Se explică și punctele de control cu care se estimează dacă cerințele sunt făcute concret și dacă permit trecerea în faza următoare. O atenție deosebită se acordă fazei de planificare după Microsoft Solution Framework, unde cel mai mult se pune accentul pe toate conceptele importante, specificație funcțională și designul conceptual. De asemenea, se explică designul conceptual, designul logic și designul fizic, dar și interdependențele lor.  Cursul prezintă și categoriile pentru clasificarea informațiilor: de afaceri, aplicative, operative și tehnologice; dar și prezentarea tehnicilor pentru colectarea informațiilor: umbrire, intervievare, focusare de grup, instrucțiuni de utilizator, simulări, versiuni de abordare. 

Scopul cursului Managementul sistemelor informaționale este de a prezenta cursanților noțiunile de bază despre procesul managementului sistemelor informaționale, pregătirea pentru o aplicare concretă a cunoștințelor dobândite în mediul organizațional. Se prezintă modalitățile de colectare a informațiilor importante, pentru accesarea întregului proces într-un mod cât mai fundamental. De asemenea, scopul este de a indica participanților structurile componente ale proiectului, și anume structura echipei, evaluarea proiectului și calendarul proiectului. Cursanții vor observa și beneficiile utilizării sistemelor informaționale pentru a sprijini luarea deciziilor de zi cu zi, într-un mediu de afaceri turbulent. Se tinde către familiarizarea cursanților în detaliu cu fiecare dintre etapele procesului de acces Microsoft Solution Framework, adică cu fiecare dintre activitățile care se realizează.

Cursul vă va răspunde la următoarele întrebări:

Care sunt principalele faze în Microsoft Solution Framework?

Microsoft Solution Framework (MSF) reprezintă o metodologie pentru o abordare flexibilă a planificării, proiectării, dezvoltării și implementării diferitelor sisteme de afaceri, cum ar fi aplicațiile web și aplicațiile pentru e-business. Fazele cheie ale acestui proces sunt: ​​faza de anticipare în care sunt definite scopul, domeniul proiectului și sarcinile echipei; faza de planificare care presupune definirea specificației funcționalității, pregătirea planurilor de lucru, anticiparea costurilor și a termenelor; faza de dezvoltare în care se formează soluția; faza de stabilizare în care se testează soluția; faza de distribuție în care se face transferul proiectului și obținerea certificatului de proiect pentru client. Fiecare dintre fazele acestui proces se încheie cu un punct de control, iar fiecare dintre ele indică dacă este posibil să trecem la următoarea fază de dezvoltare.

Care sunt cele mai importante tehnici care se referă la colectarea informațiilor?

Unele dintre cele mai importante tehnici folosite pentru colectarea datelor se referă la umbrire, intervievare, focalizare în grup, recenzii, instrucțiuni pentru utilizator, simulare, versiuni de abordare. Umbrirea presupune observarea și ascultarea a ceea ce are de spus utilizatorul. Umbrirea activă este o tehnică prin care se pun întrebări utilizatorului. Interviul presupune o discuție unu-la-unu și implică adresarea unei game largi de întrebări care nu pot fi puse atunci când se aplică tehnicii de umbrire.

Focusarea în grup înseamnă intervievarea unui număr mai mare de respondenți. Recenziile se referă la un set de întrebări care au fost create pentru a obține informațiile necesare. În instrucțiunile de utilizare, utilizatorul ghidează persoana care colectează informații despre activitățile ce ar trebui să aibă loc. Simularea permite colectarea de informații prin crearea unei soluții propuse de simulare. Versiunile de gateway permit colectarea informațiilor prin inserarea de funcții speciale de monitorizare în aplicație.

Ce este specificația funcțională?

Specificația funcțională începe atunci când de la idee se trece în faza de realizare și de creare a unui program corespunzător care va avea toate funcțiile definite anterior. Ea definește ce urmează a fi dezvoltat, cum și în ce perioadă. Specificația funcțională nu este destinată doar clientului, ci și celor care vor lucra la dezvoltarea unei aplicații concrete. Definirea unei specificații funcționale determină că ambele părți au înțeles ce va crea aceasta și ce elemente va include, cum ar fi ferestre interactive, vizualizări de pagină, toate acțiunile posibile ale utilizatorului și acțiunile de răspuns ale programului. De asemenea, această specificație servește ca un contract între echipa ce o creează și client, care definește ce va fi livrat.

Planul și programa cursului

1. Noțiunea de sisteme informaționale de afaceri

  • Teoria generală a sistemelor informaționale 
  • Faze în modelul de proces MSF (Microsoft Solution Framework)
  • Tehnici pentru colectarea informațiilor 
  • Documentul structurii de proiect 

2. Proiectare, compilare și stabilizare conform modelului de proces Microsoft Solution Framework

  • Fazele planificării după Microsoft Solution Framework
  • Design conceptual 
  • Design logic 
  • Design fizic 
  • Stabilizarea și introducerea soluțiilor

Abilităţile de afaceri care vă garantează profituri mari

Am pregătit pentru dvs. un document cu sfaturi şi cu descrierea abilităţilor de afaceri care vă garantează profituri mari, indiferent de ocupaţia dvs. Pentru a prelua raportul, daţi clic aici.

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este în curs.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te