Obțineți cel mai apeciat certificat de afaceri

Economia internațională

Relațiile economice reprezintă baza fiecărei colaborări între state. Datorită importanței excepționale pentru funcționarea societății moderne, economia internațională se studiază ca disciplină științifică separată. 

Economia internațională

Practic, este imposibil să se vorbească despre economia globală și să se ignore influența grupurilor de interes și a politicii. Cele mai puternice țări și corporații globale lucrează, în principal, în interesul lor, de multe ori în detrimentul partenerilor mai slabi din punct de vedere economic.

Istoria este plină de exemple în care țările bogate în resurse au avut de suferit din cauza politicii slabe și a forței militare. Exemplul pentru această afirmație este Venezuela, care este bogată în resurse (petrol, diamante), dar are o putere economică slabă. Există numeroase motive de ce este așa, dar o parte din răspunsuri îl oferă economia internațională. 

Globalizarea este, de asemenea, un element important atunci când vine vorba de economia internațională. Datorită tehnologiilor noi, influența culturală se extinde mai ușor, iar nevoile și obiceiurile consumatorilor sunt tot mai similare. Acest motiv a ușurat mult participarea companiilor globale de top pe piețele cândva închise, ceea ce a crescut și influența țărilor a căror economie o constituie. Un exemplu pentru această activitate este industria americană de film (adică Hollywood), pentru care piața chineză este aproape la fel de importantă ca și cea națională. 

Toate acestea sunt elemente importante care formează economia internațională, de la o comunicare de calitate cu clienții până la relații interstatale (SUA și China, UE și Rusia…). Datorită complexității, această disciplină științifică este studiată cu mare atenție de către experții din întreaga lume. 

Ce este economia internațională? 

Economia internațională este disciplina științifică individuală, care are propriul obiect de studiu. Are puncte comune cu multe alte discipline de studiu, cu care se învecinează și se combină. Unele dintre acestea sunt microeconomia și macroeconomia. 

Deoarece aceasta este o disciplină științifică foarte importantă, există multe abordări ale studiului său. Totuși, poate că cele mai importante sunt definițiile McMillan și Oxford ale economiei internaționale:

Definiția McMillan – economia internațională este parte din economie care se ocupă cu tranzacția de mărfuri și servicii între țări. Aceasta se împarte în două domenii: teorie curată și teorie monetară. Teoria curată analizează dimensiuni reale (de exemplu: profiturile din comerț), iar teoria monetară se ocupă cu stabilirea cursului de schimb între valute și mecanismele prin care se realizează balanța de plăți.

Definiția Oxford – economia internațională este un set de acțiuni care se referă la relația dintre diferite state. Aceasta include atât schimbul de bunuri și servicii, cât și mișcarea de capital, transferul de tehnologie, cursul de schimb și rezervele. Studiază politicile valutare, instituțiile regionale și negocierea internațională.

Indiferent de definiție, este clar că economia internațională se bazează pe comerț, finanțe, economia monetară și relațiile internaționale. Este important de menționat și influența crescândă a criptovalutei și a tehnologiilor blockchain în economia globală, așadar Bitcoin deja este perceput serios de către puterile economice globale. 

Importanța relațiilor economice dintre state

Fiecare țară are propriul sistem de funcționare a economiei. Deși fiecare țară are propria autonomie privind funcționarea, practic, este imposibil să se facă asta cu succes fără o colaborare cu alții. De aceea, este importantă o colaborare între state, respectarea legii, dar și reglementările stabilite de organizațiile globale. 

În acest sens, economia internațională reprezintă o colaborare economică între toate țările lumii, respectiv acea parte a economiei globale care apare pe bază a relațiilor economice a tuturor țărilor din lume. Această cooperare poate fi bilaterală și multilaterală. În timp ce primul element se referă la relația internațională dintre anumite țări, al doilea termen este ceva mai complex. 

Colaborarea multilaterală se definește diferit față de relațiile despre care vorbim. În sens economic, aceasta definește metoda de comerț și plată între două părți, respectiv țări, în care banii se pot folosi și pe teritoriul unei alte țări. 

Este clar că țările dezvoltă o colaborare reciprocă, în primul rând, din interes, care sunt mai multe:

Resurse naturale – aproape fiecare țară are ceva resurse naturale necesare altor țări. Acestea sunt foarte importante pentru stabilirea comerțului internațional. Până se ajunge la o dezvoltare importantă a tehnologiei, petrolul va fi în continuare una dintre cele mai căutate bogății naturale. 

Deja am dat Venezuela ca exemplu de țară bogată în petrol, dar acest lucru nu este cunoscut după standardul cetățenilor. Unii experți numesc aceste cazuri ca „blestemul resurselor”. De fapt, multe țări bogate în resurse s-au dezvoltat mai lent față de cele care au investit în experți și industrie. Este suficient să menționăm coloniile care aveau puteri europene, precum Marea Britanie, Franța, Spania etc. Chiar și după prăbușirea administrației coloniale, multe țări bogate în resurse se află la un nivel foarte scăzut de dezvoltare.

Unul dintre singurele exemple ale unei țări influente, bogate în resurse, este Rusia, care are resurse naturale în valoare de miliarde de dolari. Statele Unite au, de asemenea, rezerve uriașe de resurse naturale, ceea ce este de înțeles, având în vedere că aceasta este o țară care acoperă un teritoriu imens. Cu toate acestea, trebuie subliniat faptul că resursele naturale nu înseamnă doar cărbune, petrol sau gaz. Canada este extrem de bogată în păduri și surse de apă potabilă, în timp ce Australia are zăcăminte de aur.

Nevoile consumatorilor – deși piața globală este unică din anumite privințe, preferințele consumatorilor diferă adesea semnificativ. Acest lucru determină în mare măsură cererea și oferta pe piața globală. Un exemplu bun este comerțul cu pește, unde datorită obiceiurilor cetățenilor săi, unele țări au cerere mult mai mare. Prin urmare, și exportul este mult mai mare, în timp ce interesul pentru alte elemente este mult mai mic. 

Diferențe de costuri – dacă pentru un anumit produs există o cerere mai mare în țară și în străinătate, atunci se ajunge la producția în masă. În acest caz, vorbim despre economia volumului, adică situația în care costurile de producție sunt mai mici în urma cererii și a producției mai mari. 

Astfel, producătorul, pe de-o parte, are produse mai ieftine, iar pe de altă parte, profitul lui este mai mare. Specificitățile unei țări, care afectează prețul produsului, ar trebuie, de asemenea, luate în considerare. Astfel, la formarea prețului trebuie calculate costurile, precum forța de muncă, materia primă, logistica, impozitele etc. 

 relații internaționale

Impactul globalizării asupra economiei internaționale

Globalizarea are o dimensiune politică, economică, socială, militară și ecologică și influențează bogăția și viața oamenilor. Globalizarea economică reprezintă procesul de transformare a economiilor naționale speciale în economia globală integrată. Prin acest proces se dezvoltă schimbul de marfă, servicii, capital, forță de muncă și tehnologie. Un exemplu bun este UE, unde este permisă deplasarea liberă a cetățenilor în toate țările, precum și angajarea. 

Avantajele și dezavantajele globalizării economice 

Crearea pieței globale a deschis locul colaborării internaționale și schimbului eficient de servicii și bunuri. Acest lucru duce la dezvoltarea generală a economiei globale, de care beneficiază toată lumea. Nu trebuie uitată nici influența tehnologiei informației și a internetului în economia globală. Dacă aveți o idee bună, pentru o vânzare de succes va fi suficient să înființați un magazin online și să vă ocupați de marketingul digital. 

Totuși, deși nu sunt toți la același nivel, există diferențe clare între țările dezvoltate și nedezvoltate. Deoarece nu toate țările sunt la fel de dezvoltate, deseori se poate ajunge la sufocarea economiei naționale dacă o țară nu are o relație bună între export și import. Din acest motiv, unele țări subvenționează o anumită ramură a economiei naționale pentru a învinge concurența străină, dar și pentru a crește exportul. Pierderea forței de muncă poate fi, de asemenea, o mare problemă. 

Acest lucru se întâmplă când țările exportă forță de muncă calificată oferindu-le condiții de muncă mai bune. Pentru a se recunoaște la timp toate provocările companiei, și ale țării, se aplică principiile managementului strategic. Astfel, se fac planuri pe termen lung, pentru a se proteja interesele corporative și de stat. Acest lucru se realizează prin analize amănunțite, care oferă o perspectiva asupra tendințelor de pe scena națională și globală. 

În perioada următoare, economia internațională se va afla în fața numeroaselor provocări. Aici sunt, în primul rând, protejarea mediului de viață și trecerea la materiale durabile. Se caută deja alternative la poluanții din mediu, cum ar fi combustibilii fosili și materialele plastice, și se fac investiții în parcuri eoliene și materiale biodegradabile. Acest lucru duce deja la schimbări în economia mondială, care vor fi mai pronunțate doar în viitor. 

Abilităţile de afaceri care vă garantează profituri mari

Am pregătit pentru dvs. un document cu sfaturi şi cu descrierea abilităţilor de afaceri care vă garantează profituri mari, indiferent de ocupaţia dvs. Pentru a prelua raportul, daţi clic aici.

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2021/22 este în curs

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.