Alătură-te generației 2023/24!

Cursul Economia Uniunii Europene

Cursul Economia Uniunii Europene are drept scop dobândirea cunoștințelor de bază despre motivele, procesele, influențele și rezultatele integrării economice europene. Veți afla care este importanța stabilirii și dezvoltării pieței commerce a Uniunii Europene (UE) pentru funcționarea sa și stabilirea bazei sistemului legal și a caracteristicilor contractelor fondatoare UE. 

Veți dobândi cunoștințe de bază despre cele mai importante instituții și procese de luare a deciziilor în UE și veți învăța să recunoașteți esențele procesului de aderare la UE. Scopul cursului este și aflarea semnificației și a reglementărilor procesului de extindere a UE în est. Dobândirea cunoștințelor noi legate de cele mai importante politici comune UE și interpretarea modului lor de funcționare.

Sunteţi interesat de acest curs? Unele dintre programele BusinessAcademy unde îl puteți frecventa sunt: Financial Management, International Business și Investment Management and Stock Exchange.

Descrierea și scopul cursului Economiei Uniunii Europene

Economia Uniunii Europene este strâns legată de economia țărilor membre și influențează mult și economia altor țări din Europa și vecinătate, deși nu sunt membre UE. La curs, participanții se familiarizează cu integrările europene, atât politice, cât și economice, cunosc membrii oficiali UE, precum și condițiile pentru UE, UEM și zona euro. De asemenea, la curs sunt menționați și indicatorii macroeconomici descriși ai economiei UE. 

Am prezentat începutul înființării UE, ce perioadă de timp și semnarea căror contracte au dus la înființarea sa în formatul pe care îl știm în prezent, precum și care sunt schimbările care au avut loc de la înființare până în 2020. De asemenea, sunt cuprinse și procesele, motivele, influențele și rezultatele integrărilor economice europene. La acest curs veți dobândi cunoștințe de bază privind procesele de decizie și cele mai importante instituții din UE, precum și despre Brexit și backstop. 

Veți învăța lucruri și despre instituțiile și organele UE, cine le gestionează, care sunt responsabilitățile lor și câți membri au. Pentru ca UE să se mențină ca o unitate, nu este suficient să existe doar un acord între țările membre UE, ci trebuie să se formeze instituții care prin munca, responsabilitatea și controlul lor, să realizeze o coeziune între țările membre. 

La curs se va explica ce este piața comună și apariția valutei unice – euro, ce este Uniunea Europeană Monetară și care au fost motivele înființării sale, precum și cine formează UEM. Pe lângă asta, vom explica activitățile care trebuie aplicate pentru a se ajunge la o creștere economică. Principala clasificare a economiei este cea în macroeconomie și microeconomie. Ca să putem analiza starea și piața, trebuie definită macroeconomia, fapt care a și fost înființat după marea criză economică (1928–1939).

La curs se vor explica noțiunile de macroeconomie și microeconomie, în secțiunea în care sunt cuprinși indicatori macroeconomici, precum venitul național brut, produsul național brut, investițiile, bilanțul de plată, inflația, consumul, economisirea, angajarea. Sunt cuprinse și noțiunile precum piața financiară și tipurile piețelor financiare – piața financiară a acțiunilor, piața acțiunilor capitalului de proprietate (bursa), piața dobânzii, piața bursieră etc. 

Principalul scop al cursului este dobândirea cunoștințelor privind apariția UE, membrii și instituțiile ei. De asemenea, oferă cunoștințe de bază privind termeni economici importanți atât pentru menținerea stabilității și creșterii economice, cât și pentru beneficiul integrărilor. De asemenea, scopul este ca, din conținutul atașat, cursanții să se familiarizeze cu temele din lumea economiei și a politicii, care sunt prezente zilnic în mass-media.

Cursul Economia Uniunii Europene vă va răspunde la următoarele întrebări:

Ce este Uniunea Europeană?

Uniunea Europeană este alianța a cărei existență era necesară, așa că s-a încercat înființarea ei de mai multe ori înainte de forma actuală. „O Europă fără frontiere” este proiectul către care tinde în permanență. În prezent, UE are 28 de țări membre și câteva dintre acestea au depus cererea de aderare. Prima dată a fost înființată piața comună, valuta comună și simbolurile comunității unice. Pentru a menține unificarea și a păstra egalitatea și aplicarea legii, cu timpul, au fost înființate și instituții precum Comisia Europeană, Consiliul UE, Banca Centrală, Curtea de Conturi etc. Conceptul de UE este menținut prin politica și responsabilitățile lor. Pe lângă asta, o reprezintă și în afara granițelor sale.

Ce reprezintă și cum se aplică integrările?

Uniunea Europeană este un exemplu de integrare economică și politică. Totul se desfășoară cronologic: unificare, instituții, apoi piața unică, valută. O situație atrage alta și după piața unică se formează valuta care este, de asemenea, unică. Prin urmare, se ajunge la integrare, crearea unui spațiu comun de activitate și funcționarea membrelor UE, zona euro și UEM. 

Pentru aderarea la oricare organizație există anumite condiții, ale căror îndeplinire duce la alăturarea comunității și, astfel, păstrează piața integrată. Este important de menționat că aceste criterii date influențează creșterea economică susținând statele membre între ele, reducându-se astfel posibilitatea de pierdere de deficit. Există două modalități pentru apariția integrării economice, și anume acordul dintre țările moderne sau voința politică. Există două efecte ale interacțiunii:

  • efectul de deviere și 
  • efectul de creare a noilor fluxuri de comerț. 

Ce presupune echilibrul macroeconomic UE?

Noțiunile economice precum: produs local brut, venit național, produs social brut, bilanț de plată, consum, economisire, investiție, creștere economică, inflație, angajare sunt indicatori direcți ai stării economiei unei țări. Prin intermediul indicatorilor macroecnomici menționați, putem observa starea generală a unei țări. Dacă valorile lor sunt medii sau normale, indică echilibru. În caz contrar, există un dezechilibru sau dezacord. Esența este că oferta și cererea totală sunt pe aceleași niveluri.   

Echilibrul bugetului UE este important, deoarece acesta se alimentează din TVA, taxe vamale, veniturile țărilor membre, așadar echilibrul indică bilanțul dintre venit și cheltuială. Dacă există vreun dezacord, atunci apar deficite sau suficite de buget. Completarea corespunzătoare a bugetului este indicatorul stării echilibrate a economiei țărilor membre.

Planul și programa cursului Economia Uniunii Europene

Modulul 1 – Economia Uniunii Europene 

  1. Apariția și dezvoltarea Uniunii Europene 
  2. Instituțiile Uniunii Europene 
  3. Economia și uniunea monetară 
  4. Indicatorii echilibrului/dezechilibrului macroeconomic și bugetul UE

Abilităţile de afaceri care vă garantează profituri mari

Am pregătit pentru dvs. un document cu sfaturi şi cu descrierea abilităţilor de afaceri care vă garantează profituri mari, indiferent de ocupaţia dvs. Pentru a prelua raportul, daţi clic aici.

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2023/24. este în curs

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.