Pripremite se za novo poslovno doba. Prijavite se!

Cursul Dreptul afacerilor

Nevoia de a defini dreptul afacerilor a apărut din interacțiunea dintre diferiți subiecți de afaceri. Pentru definirea detaliată a acestor relații dintre subiecții economici a luat naștere o disciplină nouă numită dreptul afacerilor. Mulți economiști, avocați și teoreticieni s-au străduit să definească principiile de bază ale acestei discipline. Dezvoltarea dreptului în afaceri a început în SUA și la început nu a avut provocări care au apărut cu dezvoltarea tehnologiei informației, cu globalizarea și relații de afaceri tot mai complexe. Unul dintre părțile nelipsite ale dreptului afacerilor este etica, respectiv dileme etice apărute în afacerea modernă. Acesta este un element foarte important când vine vorba de leadership, adică conducerea cu succes a companiei. 

Când trebuie definit dreptul în afaceri în domenii diferite de activitate, obiectul dreptului în afaceri nu este determinat în mod specific, dar poate influența mediul de drept în afaceri, relații contractuale ale subiecților în afaceri, diferite tranzacții economice. Sursele dreptului în afaceri pot fi internaționale și naționale, iar cel mai important act legal este Constituția. Dreptul afacerilor definește un număr mare de legi, tratate și drepturi internaționale acceptate în general. Pentru activitatea unei companii, cele mai importante sunt contractele colective cu care se reglementează drepturile individuale ale angajaților. Pe lângă reglementarea contractelor colective, pentru companie precum și pentru activitatea pe care o desfășoară, este foarte important ca dreptul afacerilor să se bazeze și pe alte ramuri ale Dreptului. Alte ramuri pot fi urmate de: dreptul administrativ, financiar, civil, în timp ce, în prezent se dezvoltă tot mai mult dreptul comerțului electronic, dreptul internațional, precum și cel informatic.

Sunteţi interesat de acest curs? Unele dintre programele BusinessAcademy unde îl puteți frecventa sunt: Project Management, Entrepreneurship și Executive Business Program.

Cursul Dreptul afacerilor - descriere și scop

Pentru ca orice tip de afacere să se realizeze cu succes, trebuie știute principiile de drept de bază și regulamente definite prin lege. Aceste reguli trebuie să fie știute și de manageri, indiferent de poziția pe care o ocupă în companie, respectiv pe ce nivel ierarhic sunt. În cadrul cursului Dreptul afacerilor, cursanții vor avea ocazia de a se familiariza cu termenul și obiectul de studiu a dreptului afacerilor. În lecții se studiază relații, subiecți și surse economice și principiile dreptului afacerilor, dar și reglementarea de drept în domenii precum proprietate intelectuală, marketing, discriminarea, securitatea datelor. Scopul cursului este familiarizarea și pregătirea cursanților de a înțelege principalele noțiuni ale dreptului afacerilor, reguli legale și să folosească cunoștințele dobândite în afacerea personală și viața de zi cu zi. Pe lângă acest lucru, acest curs are drept scop să permită cursanților înțelegerea atât a elementelor teoretice, cât și a celor practice ale dreptului afacerilor. 

Lecțiile cursului Dreptul afacerilor îi prezintă cursantului termenul și subiectul dreptului în afaceri pentru a înțelege nevoia de dezvoltare a acestei discipline științifice și definirea obiectului ei. Deoarece subiectul este un termen general și se împletește cu multe alte domenii, este foarte important să se înțeleagă cum se combină celelalte ramuri economice. Apoi, se va discuta mai mult despre aplicarea dreptului afacerilor prin diferiți subiecți economici. Unul dintre cele mai semnificative contracte definite și importanța prezentată a dreptului afacerilor este reflectat în dreptul contractelor. Aplicarea importantă a dreptului afacerilor se reflectă și în marketing și în advertising. În prezent, nu doar clienții față de care companiile nu au procedat corect au o atitudine negativă, ci și consumatorii pot reacționa dacă companiile încalcă vreun principiu etic.  

Odată cu dezvoltarea tehnologiei informației și a afacerii online, aplicarea tot mai mare a dreptului afacerilor vine în prim plan. Diferiți patenți, descoperiri sau părți sunt protejate prin drepturi de autor, dar există o nevoie mai mare de a proteja datele indivizilor. Modul în care sunt puse în aplicare datele personale ale consumatorilor, clienților sau protecția împotriva discriminării vor fi descrise mai detaliat și concret în lecții.

Cursul Dreptul afacerilor vă răspunde la următoarele întrebări:

Care sunt tipurile de subiecți economici existenți?

Este foarte important să se înțeleagă că dreptul afacerilor se aplică indiferent de tipul subiectului în afaceri. Având în vedere că trendurile moderne precum globalizarea, numărul mare de naționalități diferite precum și structura angajaților influențează structura organizatorică, trebuie definite etapele afacerii. Organizațiile de afaceri se deosebesc după forma de organizare în: companii, companii economice și companii conexe, respectiv grupuri de companii. Desigur, activitatea este influențată și de dimensiunea companiei. Dreptul în afaceri trebuie să fie reglementat și în companiile mici, mari și mijlocii. Organizațiile de afaceri, indiferent de dimensiune și forma de organizare, trebuie trecute în registru. Toate informațiile trecute în registru sunt importante pentru reglementarea de drept a companiei, așadar dacă compania nu vrea să-și desfășoare activitatea, este ștearsă din registru. 

Ce presupune reglementarea legală în marketing și advertising?

Tot mai multe companii fac față provocărilor și plângerilor pe seama reglementărilor legale. Departamentul de marketing al companiilor poate influența activitatea acestora și să amenințe imaginea companiei dacă nu respectă legea de publicitate. Situațiile disputate în publicitate sunt: ​​utilizarea copiilor, compararea produselor cu concurenții, utilizarea conținutului ilicit care are un impact negativ asupra emoțiilor clientului, abuzul de droguri, substanțe ilicite și altele. Întrucât integrarea și globalizarea au dus la conectarea diferitelor piețe, a fost necesară reglementarea internațională a afacerilor. Sunt definite diverse acte internaționale, acorduri, organizații și asociații internaționale speciale, instituții care reacționează în timp util la anunțuri, reclame sau conținuturi compromițătoare.

La ce se referă protecția datelor?

În prezent, societatea modernă are cea mai grea problemă de a proteja datele de utilizări malițioase sau de a se folosi în scopuri interzise. Datele sensibile care trebuie protejate în prezent sunt: date biometrice, prelucrarea datelor personale, acorduri și cine face parte din grupul de utilizatori de date. Datele biometrice se referă la date care permit confirmarea identității persoanei precum amprenta sau semnătura. Editarea datelor personale presupune colectarea, clasificarea, păstrarea, descoperirea, publicarea, răspândirea sau ștergerea datelor despre o anumită persoană. Dacă în vederea anumitor cercetări sau la completarea diferitor chestionare, companiile trebuie să avertizeze persoane în ce scopuri se iau datele și să se ceară acordul. Acordul presupune acceptarea persoanei de a prelucra datele în timp ce utilizatorul datelor este o persoană fizică sau legală care este autorizat prin lege sau accept să poată folosi datele respective.

Planul și programa cursului

1. Termenul și obiectul dreptului afacerilor – apariția și obiectul dreptului afacerilor 

2. Tipurile și caracteristicile subiecților în afaceri – cum se aplică dreptul în afaceri în diferite organizații de afaceri 

3. Legea contractuală – aplicarea dreptului în afaceri prin contracte, rapoarte și relații de afaceri 

4. Reglementare legală în marketing și advertising – instituții care aplică dreptul legal dacă se încalcă anumite reglementări de drept

5. Securitatea proprietății intelectuale – modul de reglementare a securității proprietății intelectuale

6. Protecția datelor – cum se protejează datele sensibile și ce tipuri de date există 

7. Protecție în discriminare – modul de rezolvare a situațiilor controversate în provocările deja existente

Abilităţile de afaceri care vă garantează profituri mari

Am pregătit pentru dvs. un document cu sfaturi şi cu descrierea abilităţilor de afaceri care vă garantează profituri mari, indiferent de ocupaţia dvs. Pentru a prelua raportul, daţi clic aici.

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2023/24. este în curs

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.