UN JOB MAI BINE PLĂTIT

Curs Securitatea muncii

Securitatea muncii este un ansamblu de activități legale, tehnice, sanitare, pedagogice, psihologice și de altă natură, care detectează și elimină pericolele ce amenință sănătatea și viața oamenilor la locul de muncă și stabilesc reguli, măsuri și proceduri în vederea reducerii sau eliminării pericolului și daunelor.

În securitatea muncii este important să se pună accent pe semnificația noțiunii de accident de muncă.

Un accident de muncă este un eveniment care are ca rezultat pagube materiale și vătămări ale lucrătorilor. Un accident la locul de muncă este orice eveniment neprevăzut și nedorit care poate duce sau nu la vătămări, pagube, poluare sau altceva.

O boală profesională este o boală dovedită a fi cauzată de acțiunea unor factori nocivi în procesul de muncă și/sau în mediul de lucru, iar intensitatea și durata expunerii la acea nocivitate este la un nivel care dăunează sănătății.

Ca o consecință a impactului factorilor nocivi asupra lucrătorului, poate apărea brusc o boală profesională, cum ar fi pierderea auzului din cauza zgomotului puternic produs, de exemplu, de mașini. De asemenea, diferite radiații la locul de muncă pot afecta negativ sănătatea lucrătorilor.

Scopul securității în muncă este de a crea condiții de muncă sigure pentru a preveni vătămările la locul de muncă, accidentele de muncă, bolile profesionale, adică pentru a reduce eventualele consecințe dăunătoare dacă pericolul nu poate fi eliminat. Implementarea securității la locul de muncă nu se limitează la bolile profesionale, ci se urmărește prevenirea oricărei boli sau răniri, în timp ce bolilor profesionale li se acordă mai multă atenție.

Sunteţi interesat de acest curs? Unele dintre programele BusinessAcademy unde îl puteți frecventa sunt: Entrepreneurship, International Business și Public Relations.

Curs Securitatea muncii – descriere și scop

Unul dintre drepturile de bază ale fiecărui lucrător este protecția securității și sănătății la locul de muncă. Munca sigură, un mediu de lucru sigur și sănătos permit munca și o viață productivă.

Securitatea și sănătatea în muncă sunt necesare pentru a asigura condiții de muncă care să reducă în cea mai mare măsură posibil bolile profesionale, accidentările la locul de muncă și îmbolnăvirile cauzate de muncă.

Organizația este obligată, în cadrul planului de dezvoltare sau cu un program special de măsuri de securitate a muncii, să asigure fondurile necesare pentru implementarea și îmbunătățirea securității muncii în conformitate cu termenele de implementare a acestora.

Sarcinile sănătății și securității în muncă nu sunt doar protejarea sănătății angajaților, ci și creșterea calității produselor și/sau serviciilor, a productivității, a satisfacției angajaților și a motivației pentru muncă, crescând astfel calitatea vieții indivizilor și a societății ca întreg.

Importanța securității și sănătății în muncă este privită din punct de vedere economic, uman și social.

Lucrul în condiții umane este o plăcere pentru fiecare individ, dar este și mândria și succesul organizatorilor și societății, precum și al angajatorului în general.

Importanța socială a securității și sănătății în muncă se manifestă în mare măsură prin numărul de angajați care au suferit de boli profesionale, care au suferit o accidentare la locul de muncă sau și-au pierdut, din păcate, viața la locul de muncă, iar grija familiilor lor este adesea preluată de către societate.

În ceea ce privește dimensiunea economică, securitatea și sănătatea în muncă sunt observate prin consecințele accidentelor de muncă, bolilor profesionale și de altă natură, ceea ce se exprimă prin indicatori financiari corespunzători, care depind de gravitatea și numărul de cazuri.

Bolile profesionale și accidentările la locul de muncă sunt adesea însoțite de absența de la locul de muncă, defecțiuni care au ca rezultat cheltuieli și costuri – deoarece angajatul este în imposibilitatea de a lucra, din cauza opririi producției și a alocării de fonduri pentru compensare și tratament – dar, de asemenea, alte costuri și cheltuieli care sunt pe cheltuiala angajatorului și a fondurilor de asigurări sociale.

Scopul acestui curs este de a familiariza participanții cu problemele de sănătate și securitate a angajaților, precum și de a le arăta care sunt cauzele accidentelor la locul de muncă și cum să prevină producerea acestora și cum să răspundă în mod adecvat.

Cursul Securitatea muncii vă va răspunde la următoarele întrebări

Care sunt pericolele la locul de muncă?

Cea mai mare cauză a accidentelor de muncă sunt condițiile de muncă periculoase, cum ar fi:

  • echipament defect și echipament de protecție inadecvat;
  • aer poluat, ventilație slabă sau încăperi neaerisite;
  • depozitare nesigură, de exemplu, supraaglomerare sau suprasolicitare;
  • iluminare slabă.

Deși accidentele pot avea loc oriunde, există anumite zone cu risc ridicat.

O treime din accidentele industriale au loc din cauza folosirii cărucioarelor cu o singură roată, stivuitoarelor, îndeplinind sarcini care presupun transportul și ridicarea de obiecte. Cele mai grave accidente apar, de obicei, cu utilizarea de fierăstraie pentru lemn și metal, mașini sau utilizarea pieselor de mașină care sunt utilizate pentru a transmite puterea, cum ar fi volante, scripete și roți dințate.

Cauzele accidentelor pot fi și de natură psihologică – de exemplu, existența unei presiuni mari pentru a se termina munca cât mai curând posibil, când procedurile și regulile pot fi ignorate pentru a proteja sănătatea angajaților.

Care sunt factorii care pot duce la un accident?

Factorii care pot provoca accidente de muncă pot fi împărțiți în: factori umani, social-economici și factori de mediu.

Factorii umani includ:

  • anii – statisticile arată că lucrătorii tineri și mai în vârstă sunt cel mai adesea răniți, în timp ce cei între 50 și 55 de ani sunt mai în siguranță;
  • genul – bărbații sunt expuși la locuri de muncă mai periculoase, motiv pentru care mortalitatea bărbaților la locul de muncă este mult mai mare decât cea a femeilor;
  • lipsa de experiență și lipsa de cunoștințe – există un procent mai mare de accidentări în rândul lucrătorilor care sunt noi în posturi de muncă decât cei care au mai multă experiență de lucru în acea poziție;
  • cauzele emoționale – persoane care nu sunt calme sunt rănite mai des decât cele care sunt calme.

Factorii de mediu includ:

  • mediul fizic de lucru – include zgomotul, condițiile termice și iluminatul din mediul în care se desfașoară munca;
  • mediul de lucru psihologic – relații interpersonale în companie;
  • organizarea muncii – se referă la odihna în timpul programului de lucru și la programul de lucru.

Care sunt factorii interni și externi ai stresului la locul de muncă?

Factorii interni de stres la locul de muncă se împart în: natura și conținutul muncii, rolul muncii, responsabilitatea la locul de muncă.

Natura și conținutul locului de muncă:

  • stresul la locul de muncă există dacă munca este făcută prea mult sau prea puțin în raport cu așteptările;
  • stresul este prezent atunci când se lucrează la termene-limită strânse și sub constrângeri constante de timp;
  • când există o mare responsabilitate la locul de muncă și se cere să se ia constant un număr mare de decizii importante;
  • stresul apare dacă angajatul lucrează ore prelungite, călătorește des, lucrează în ture sau neregulat.

Rolul postului:

  • există un rol neclar de la locul de muncă atunci când angajatul nu are informații adecvate despre ceea ce se așteaptă de la el să facă;
  • tipul de responsabilitate la locul de muncă poate fi, de asemenea, neclar;
  • oamenii care nu sunt mulțumiți de munca lor au un sentiment de inutilitate a investiției, tensiune, anxietate.

Responsabilitățile locului de muncă:

  • responsabilitatea pentru bunurile materiale;
  • responsabilitatea pentru oameni.

Factorii externi de stres includ:

  • umiditatea și mișcarea aerului;
  • presiunea atmosferică și hipoxia;
  • zgomotul;
  • vibrațiile.

întâlnire de afaceri despre securitatea muncii

Planul și programa cursului

1. Sănătatea și siguranța angajaților

  • dezvoltarea îngrijirii angajaților,
  • cadrul legal pentru securitatea muncii,
  • obligațiile și responsabilitățile angajatorului,
  • inspecții și citații.

2. Cauzele accidentelor de muncă

3. Prevenirea accidentelor de muncă

  • pericole la locul de muncă
  • factori care pot duce la accidente

4. Sănătatea angajaților

  • probleme și soluții

5. Schimburile de muncă ca volum de muncă

6. Stresul în mediul de muncă

  • factori interni ai stresului la locul de muncă
  • factori externi ai stresului la locul de muncă

Abilităţile de afaceri care vă garantează profituri mari

Am pregătit pentru dvs. un document cu sfaturi şi cu descrierea abilităţilor de afaceri care vă garantează profituri mari, indiferent de ocupaţia dvs. Pentru a prelua raportul, daţi clic aici.

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este în curs.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te