Acest site folosește cookie-uri pentru analiză, conținut personalizat și publicitate. Folosind acest site, confirmați că sunteți de acord. Vezi detalii.OK

Importanța inteligenței emoționale în lumea afacerilor

Antreprenoriatul, leadershipul, gândirea strategică și abilitățile analitice sunt de obicei evidențiate ca abilități necesare pentru succesul în lumea afacerilor. Deși toate aceste caracteristici îi împodobesc într-adevăr pe unii dintre cei mai de succes oameni din lumea afacerilor, există un ingredient secret căruia toți îi datorează succesul și despre care se știe puțin: inteligența emoțională


The most effective leaders are all alike in one crucial way: They all have a high degree of what has come to be known as emotional intelligence. It’s not that IQ and technical skills are irrelevant. They do matter, but...they are the entry-level requirements for executive positions
. D. Goleman 

Emocionalna inteligencija

Deși primul job vă poate oferi cunoștințe despre așa-numitele abilități dure, probabil că nu va fi suficient pentru următoarea voastră promovare și se va aștepta de la voi să dați dovadă de o inteligență emoțională suficient de dezvoltată. 

De fapt, 71% dintre angajatori prețuiesc inteligența emoțională mai mult decât abilitățile tehnice atunci când evaluează candidații, ceea ce nu ar trebui să fie surprinzător dacă luați în considerare cercetările care au arătat că 90% dintre cei mai buni angajați dețin un nivel ridicat de inteligență emoțională. 

Mai mult decât inteligență 

Inteligența emoțională reprezintă de fapt modul de viață și de muncă al unui individ. Aceasta presupune gândirea și acțiunea care țin cont de sentimentele celorlalți și au ca scop îmbunătățirea relațiilor și a atmosferei într-o echipă. 

În lumea afacerilor de astăzi, capacitatea de a lucra în echipă devine una dintre cele mai importante abilități, de aceea indivizii care au dezvoltat inteligență emoțională sunt membri deosebit de valoroși ai oricărei echipe. 

De fapt, potrivit unor cercetări, inteligența emoțională este cel mai mare indicator al succesului. Persoanele care au dezvoltat această abilitate rămân calme sub presiune, rezolvă conflictele în mod eficient și manifestă empatia necesară față de colegi. 

Emocionalna inteligencija

Ce reprezintă inteligența emoțională 

Cu toții știm cât de importante sunt sentimentele și cât de mult ne pot influența judecata, deciziile și experiența lumii din jurul nostru. Unul dintre pionierii cercetării asupra rolului emoțiilor în viața noastră a fost Daniel Goleman, care a popularizat conceptul de inteligență emoțională. 

Aceasta este formată din mai multe segmente: 

  • Conștientizarea de sine: Este vorba despre capacitatea de a vă vedea în mod clar emoțiile (actuale) și de a fi conștient de ele în momentul în care se întâmplă. 
  • Autoreglare: Reprezintă puterea de a vă folosiți emoțiile pentru a vă influența pozitiv comportamentul, datorită conștientizării de sine. 
  • Abilități sociale: Presupune că sunteți capabili să recunoașteți emoțiile altor oameni și să înțelegeți ce se află în spatele cuvintelor și acțiunilor lor. 
  • Managementul relațiilor: Oamenii care sunt conștienți de sentimentele lor și ale celorlalți ar trebui să poată folosi aceste informații pentru a comunica cu succes cu oamenii din jurul lor. 

Ce se întâmplă dacă nu am inteligență emoțională

Deși unii indivizi se nasc cu o inteligență emoțională mai pronunțată decât alții, cercetătorii sunt de acord că nu este o trăsătură imuabilă, ci o abilitate care poate fi îmbunătățită semnificativ cu practică și timp. 

Așadar, spre deosebire de inteligența obișnuită, inteligența emoțională poate fi îmbunătățită. 

Chiar dacă credeți că vă lipsește inteligența emoțională, puteți lucra cu succes la dezvoltarea acesteia. De fapt, D. Goleman, menționat anterior, a subliniat acest fapt important: 

  • inteligența emoțională aparține așa-numitelor abilități soft și se poate îmbunătăți prin exercițiu și practică.

Și că perfecționarea ei chiar dă roade, fiind confirmat de un studiu realizat în SUA, care a arătat faptul că persoanele care au dezvoltat această abilitate câștigă în medie cu 29.000 de dolari pe an mai mult decât cei care nu o dețin suficient. De fapt, fiecare grad mai înalt în inteligență emoțională oferă 1.300 de dolari mai mult anual. 

Prin urmare, aveți grijă să dezvoltați inteligența emoțională pe lângă cunoștințele tehnice. 

Cum să vă îmbunătățiți inteligența emoțională 

Numiți-vă emoțiile 

Atunci când experimentați o emoție, mai ales într-un mediu de afaceri, este bine să încercați să faceți o pauză pentru a determina clar care este emoția și cum ați dori să răspundeți la ea. În acest fel, construiții două trăsături importante ale inteligenței emoționale: conștientizarea de sine și autoreglementarea

Cereți feedback de la alții 

Putem descoperi câteva perspective importante despre noi înșine ascultându-i pe ceilalți. Întrebați-vă supervizorul sau colegii cum v-ar evalua inteligența emoțională, empatia și capacitatea de adaptare la diferite situații. Nu vă așteptați să auziți doar lucruri frumoase, critica constructivă vă poate ajuta să progresați. 

Emocionalna inteligencija

Citiți literatură bună 

Cercetările arată că lectura de romane și povestiri cu personaje diferite îi ajută pe oameni să înțeleagă sentimentele celorlalți și să vadă lucrurile din unghiuri diferite. Vă va ajuta să înțelegeți mai bine oamenii din jurul vostru și să vă consolidați abilitățile sociale. 

Sfat bonus: Înscrieți-vă la o școală de afaceri bună 

Cel mai bun mod de a vă pregăti cu adevărat pentru lumea afacerilor, de a dobândi cunoștințele tehnice necesare și de a dezvolta abilități soft precum inteligența artificială este să vă înscrieți la o școală de afaceri de calitate precum BusinessAcademy. 

În doar 12 luni de școlarizare eficientă, aici vă puteți pregăti să lucrați în unele dintre cele mai căutate domenii de afaceri de astăzi. Un avantaj deosebit al școlarizării la această instituție este posibilitatea de a frecventa Personal Development Program, care vă va ajuta să dezvoltați abilități soft valoroase, precum inteligența emoțională, care, în combinație cu cunoștințele pe care le dobândiți, vă va oferi o cale sigură către muncă. 

Doar pentru cei care vor să crească ca profesioniști și ca oameni. Înscrieți-vă

  • 28.09.2023 16:34

Comentariu