Pripremite se za novo poslovno doba. Prijavite se!

Roluri în echipă

În general, echipele sunt formate din 3 până la 20 de membrii. Prin majorarea numărului de membrii se reduce posibilitatea interacțiunii și efectului reciproc.

Există mai tipuri de echipe, așa putem deosebiechipe mici (de la 2 până la 4 persoane) și echipe mari (12 sau mai multe persoane). Echipele mici sunt mai solidare, membrii pun întrebări și fac schimb de experiență într-o măsura mai mare. În echipele mici, satisfacția membrilor este mai pronunțată, se creează relații mai intime în scurt timp. Membrii își dau silința să fie în relații bune, sunt înclinați spre o relație informală, astfel au cerințe minime față de șef. Neînțelegerile și opiniile opuse apar mai frecvent în echipele care numără peste 12 membri.

Numărul optim de membri ai echipei este de 5-8. Cele mai frecvente roluri în echipă sunt: coordonator, specialist, creator, muncitor în echipă, designer, evaluator, instigator, finisher, implementator și, bineînțeles, lider.

  1. Coordonatorul este membrul echipei orientat spre sarcină. Rolul său este să obțină informații în cel mai bun mod, privind problema de care se ocupă echipa.
  2. Un specialist este o persoană care este pe deplin dedicată profesiei.
  3. Creatorul este cea mai dominantă și cea mai inteligentă persoană din echipă. Este sursa ideilor și creativității din echipă.
  4. Muncitorul în echipă este o persoană mai puțin dominantă, dar întotdeauna flexibilă și deschisă spre experiențe și idei noi. Contribuie la armonie în grup.
  5. Designerul este o persoană dinamică, orientată spre sarcini și lucrează cu succes sub presiune.
  6. Evaluatorul este un critic, capabil de a întreprinde o analiză profundă a obiectivelor. Instigatorul este un membru al echipei care este pozitiv, plin de entuziasm, un mare optimist.
  7. Finisher-ul este o persoană sârguincioasă și conștiincioasă, care finalizează lucrurile.
  8. Implementatorul este un membru al echipei capabil să transforme ideea în acțiune.

Pentru a realiza toate aceste roluri, acestea trebuie să fie conectate prin coordonare și integrare. Cel de-al 9-lea rol, cel mai important, este rolul liderului echipei.

tipuri de roluri în echipă

Rolul liderului echipei

Liderul este figura centrală în echipă. Rolul lui este cel mai complex.

Liderul trebuie să înțeleagă oamenii cu toate imperfecțiunile, prejudecățile, ambițiile și personalitățile care afectează relațiile cu oamenii. În realitate, diferite personalități se confruntă și, în ciuda credinței într-un scop comun, conflictele interne pot distruge întreaga acțiune. Din acest motiv, rolul liderului este să canalizeze și amortizeze toate aceste diferențe și conflicte.

Sarcinile de bază ale liderilor echipei sunt: să construiască standarde de lucru, să încurajeze membrii echipei să se angajeze activ în depistarea unor noi idei, să încurajeze succesul, cooperarea și îndeplinirea sarcinilor, să-și adapteze rolul său spre funcționarea echipei.

Liderul echipei este angajat de către managerul companiei sau selectat de către membrii echipei. Criteriile de selectare a liderului sunt: să știe cum să încurajeze oamenii să se angajeze, să satisfacă oamenii cu entuziasm, să știe să-i asculte pe alții, să înțeleagă climatul organizațional, să fie dispus să accepte riscul, să-i ajute pe alții, să înțeleagă dinamica muncii în echipă...

Liderul trebuie să fie flexibil. Nu trebuie să predomine asupra grupului. Trebuie să se bazeze pe abilitățile comunicării interpersonale și să se străduiască să-i adune împreună pe toți, pentru a atinge obiective comune.

Liderul trebuie, de asemenea, să creeze un plan de comunicare în echipă, să organizeze canalele de comunicare între membrii echipei. El trebuie să se asigure ca fluxul de informații între membrii echipei să fie de încredere și la timp.

Cele mai importante caracteristici de care trebuie să dispună liderul sunt:

  1. știe să creeze o echipă eficientă
  2. știe să-i asculte pe alții
  3. să ia decizii în mod independent
  4. ştie să păstreze cel mai bun
  5. energic
  6. inovator
  7. vizionar
  8. cinstit şi etic
  9. știe să conducă echipa

decizie în echipă

5 etape de luare a deciziilor în echipă

Având în vedere că echipele pot fi alcătuite dintr-un număr mare de membrii, la fel și procesul de luare a deciziilor în echipă poate fi foarte provocator. Procesul de luare a deciziilor în echipă, de obicei, se realizează prin intermediul a cinci etape:

  1. Etapa de orientare

Membrii echipei se cunosc, stabilesc rolurile și lucrează pentru a-și defini scopul și ținta.

  1. Etapa de conflict

Membrii echipei discută privind pozițiile lor și își asumă mai multă responsabilitate pentru rolul lor în echipă. Dacă membrii echipei sunt selectați cu grijă pentru a reprezenta o varietate de atitudini și expertiză, dezacordurile sunt o parte comună a acestei etape.

  1. Etapa brainstorming

Membrii echipei prezintă toate posibilitățile și discută pe deplin, pentru sau împotriva lor. La sfârșitul acestei etape, membrii încep să se înțeleagă asupra unei singure soluții a problemei.

  1. Etapa de luare a deciziilor

Membrii echipei iau o decizie. Se ajunge la un acord atunci când echipa ajunge la o soluție suficient de acceptabilă pentru toți membrii (chiar dacă sunt într-o oarecare măsură rezervați). La acest acord se ajunge după ce toți membrii au avut ocazia să-și prezinte opiniile și să simtă că au fost respectați.

     5. Etapa de evaluare a rezultatelor

Sentimentul de echipă s-a întărit și soluția este formulată. Membrii primesc sarcinile lor, pentru a pune în aplicare decizia echipei și se pregătesc să colecteze date privind acele sarcini.

Aceste cinci faze sunt prezente aproape întotdeauna, indiferent de tipul de sarcini sau de tipul deciziilor care trebuie luate. Membrii echipei utilizează acest proces chiar și atunci când nu dispun de suficientă experiență sau practică în ceea ce privește comunicarea în echipă

Vezi toate textele din Baza de cunoştinţe » Vezi textele în această categorie »
Poate v-ar interesa aceste articole
8 modalități pentru câștigarea cumpărătorilor Ce nu trebuie să faceţi la locul de muncă?
IT şi know-how-ul Faceți afaceri, dar cu zâmbetul pe buze

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este deschisă.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te