Pripremite se za novo poslovno doba. Prijavite se!

Patru moduri în care să-ți eliberezi creativitatea

De mulţi ani, radioul naţional Studio 360 își înveseleşte ascultătorii cu poveştile celor mai creative personalități –  Ang Lee, Kevin Bacon, Yo-Yo Ma etc. - cum ajung aceștia la idei. Dar ce putem noi, muritorii de rând, să învățăm din obiceiurile lor?

Multe, potrivit unei noi cărți a producătorului executiv Julie Burstein, Spark: Cum funcționează creativitatea. Printr-o serie de eseuri scurte, Burstein a selectat părți din cele mai bune interviuri ale lui Kurt Andersen. Cea mai importantă lecție, când vine vorba despre creativitate poate fi pura persistență. Așa cum observă pictorul Chuck Close: „Dacă aștepți ca norii să se despartă și să te lovească fulgerul, probabil că vei aștepta toată viaţa”. Burstein spune că este esențial să „îţi faci activitatea zilnică, știind că ideile creative vor apărea în urma acestui proces.”

 

Cum vă poate ajuta creativitatea să începeți o afacere excelentă:

 

Îmbrăţişaţi etapa „R & D” a creativităţii

„Oamenii creativi sunt deschişi la lumea care îi înconjoară”, menţionează Burstein. În Spark mulți artiști vorbesc despre o experiență neașteptată care a avut un impact profund asupra muncii lor. Producătorul Mira Nair a decis să devină actriță, iar mai târziu şi regizor după ce a urmărit spectacolul Teatrului Național pe terenul de fotbal din orașul ei natal în India. Persoana responsabilă pentru producerea sunetului în Star Wars, Ben Burtt, a creat sunetul specific al sabiei din film, la televizorul său din propria sa cameră de zi. „Timpul petrecut observând și ascultând înainte de a începe munca are o importanţă crucială pentru creativitate în orice domeniu, nu doar în artă”, menţionează Burstein. „Deschiderea spre nou și neașteptat, dar și atenția acordată cunoscutului reprezintă o etapă a creativității R & D, și este ceva ce putem face noi toţi!"

Cum se porneste creativitatea?

Nu vă temeți de conflict

 „Toți cei care muncim în echipă suntem conştienţi că un conflict poate fi dureros, iar uneori poate amenința buna desfășurare a activității", menţionează Burstein. „Același lucru este valabil și în artă”. În Spark, dramaturgul Tony Kushner descrie lupta prin care a trecut el împreună cu echipa lui pentru a termina una din melodiile cheie ale spectacolului Caroline, or Change. Piesa a sfârșit prin a avea șaptesprezece versiuni diferite și a cauzat prăbușirea emoțională a întregului grup. Însă, în final, Kushner a spus studioului 360 că efortul depus pentru compunerea melodiei reprezintă o mare sursă de mândrie, la fel ca și piesa în sine. „În munca creativă, și probabil în orice afacere, este important să privim conflictele ca pe o oportunitate de dezvoltare, ca o sursă de modificări și idei creative – ceea ce conduce spre nou”, menţionează Burstein.

Fiți mereu în mișcare

 „Adesea exagerăm atunci când ne confruntăm cu o problemă dificilă, continuăm să ne confruntăm cu ea fără pauză", menţionează Burstein. Însă, mulți artiști subliniază în Spark necesitatea de a lăsa problema la o parte pentru o perioadă de timp și a face altceva care le poate împrospăta imaginația, pentru a aborda apoi problema dintr-un alt unghi. Puteţi să ieșiți la alergat, la o plimbare sau să faceți un duş. Toate acestea majorează probabilitatea de a rezolva problema.

Satisfaceți spiritul amator din dumneavoastră

 Creativitatea ne învață să accesăm problema dintr-un unghi nou. Vă puteți provoca pe voi înşivă, căutând noi provocări în aspecte diferite ale vieții. Mă simt nespus de fericită deoarece am găsit o profesie care îmi cere să învăţ în permanenţă ceva nou, menţionează Burstein. Însă, dacă mă concentrez doar pe cuvinte, imaginaţia mea poate seca așa că îmi hrănesc creativitatea făcând ceva complet diferit - olărit. Am studiat mai mulţi ani ceramica, dar am luat o pauză lungă când copiii erau mici. Anul trecut, în timp ce scriam Spark, am început din nou să merg la ore. Este fantastic să te ocupi cu un lucru fizic care necesită un alt tip de atenție decât scrisul. Este o plăcere deosebită să stau la calculator, cu o ceașcă de ceai pe care am făcut-o eu însămi!

Vezi toate textele din Baza de cunoştinţe » Vezi textele în această categorie »
Poate v-ar interesa aceste articole
Întrebările pe care trebuie să le puneţi candidatului la un interviu de angajare Aflați cum se gestionează stresul
5 paşi pentru o vânzare de succes Marketing Memo

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2023/24. este în curs

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.