UN JOB FOARTE BINE PLĂTIT

Curs Instituții financiare

Afacerile companiilor moderne, precum și viața fiecărui individ de pe glob, sunt indisolubil legate de afacerile instituțiilor financiare. Chiar înainte de începerea activității, companiile sunt deja, atunci când definesc ideea în sine, instruite să coopereze cu instituții financiare care le-ar sprijini ideile spre realizare. Nici companiile, nici persoanele fizice nu și-ar putea realiza nevoile de bază de afaceri și personale fără cooperarea cu instituțiile financiare.

Însuși apariția instituțiilor financiare și-a luat primele forme î.e.n. la sumerieni, asirieni, în Babilon, Grecia Antică și Egipt. Prima lege bancară a fost adoptată de regele babilonian Hammurabi, care și-a găsit inspirația în zeul soarelui Shamash. În rândul grecilor antici, datorită numărului mare de orașe-stat care aveau monede proprii, s-a dezvoltat nevoia de a converti monede, adică afacerea sarafa.

Prima bancă de tip modern a fost Banca di Genova, fondată în 1320. Când vine vorba de companiile de asigurări, asigurarea, așa cum o cunoaștem astăzi, s-a dezvoltat abia la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX. Cu toate acestea, primele forme de asigurare pot fi văzute printre vechii greci, fenicieni și romani.

În timpul comerțului peste mări, a existat necesitatea asigurării bunurilor valoroase împotriva eventualelor pierderi care ar putea apărea pe mare. Deși companiile de leasing par ceva ce nu are o istorie lungă, chiar faptul că babilonienii din anii 2000 î.e.n. primeau leasing pentru bărci și animale spune contrariul. Prima companie de acest tip a fost fondată de Henry Schofeld în 1952, sub numele United States Leasing Corp.

Datorită progresului tehnologic rapid, companiile au simțit nevoia de a-și înlocui activele uzate cu altele noi, ceea ce a fost posibil prin condițiile favorabile de achiziție prin leasing. În acest fel a avut loc dezvoltarea leasingului.

Sunteţi interesat de acest curs? Unele dintre programele BusinessAcademy unde îl puteți frecventa sunt: Financial Management, Business Administration și International Business.

Descrierea și scopul cursului Instituții financiare

Cursul Instituții financiare, după cum sugerează și numele, acoperă instituții financiare de bază, cum ar fi bănci, companii de asigurări, fonduri de pensii, companii de investiții și de leasing. În prima lecție se va discuta despre conceptul și principiile de bază ale afacerii bancare. Atenția este acordată în primul rând etapelor de bază ale creării băncii, sarcinilor și operațiunilor băncii, precum și diviziunii de bază a băncilor. Apoi se acordă atenție companiilor de asigurări.

Chiar la începutul lecției, cursantul are ocazia să afle despre primele 10 cele mai mari companii de asigurări din prezent. De asemenea, în acest moment vorbim despre însuși conceptul de asigurare, diviziile companiilor de asigurări, precum și riscurile cu care se confruntă. În a treia lecție vom vorbi despre fondurile de pensii, modul în care acestea funcționează, precum și instituțiile care le fac posibile. Următoarea lecție este despre fondurile de investiții, caracteristicile lor de bază, originea și dezvoltarea lor.

De asemenea, se acordă o atenție deosebită fondurilor de investiții deschise și închise. Și la final, a cincea lecție abordează conceptul de leasing, tipuri de afaceri de leasing, companii de leasing, precum și avantajele și dezavantajele finanțării prin leasing.

Scopul cursului este de a prezenta participantului tipurile de bază de instituții financiare, caracteristicile de bază ale acestora, locurile de muncă cu care se ocupă, precum și rolul lor în sistemul financiar al unei economii. Fără instituții financiare, multe activități de afaceri ale entităților economice, precum și ale consumatorilor individuali, nu ar putea fi realizate. Firmele care sunt actuali jucători pe piață chiar ar exista dacă nu ar avea sprijinul financiar al acestor instituții?

Este aproape de neconceput ca o companie să înceapă să funcționeze fără a obține în prealabil aprobarea băncii pentru o societate de împrumut sau de leasing sau dacă bunurile pe care le are la dispoziție nu sunt asigurate. Dar și persoanele fizice au adesea nevoia să-și completeze deficitul de finanțe cu împrumuturi sau să-și majoreze finanțele prin activități de investiții. La fel ca bunurile cu care companiile fac afaceri, ele trebuie să se asigure pe sine și bunurile împotriva evenimentelor imprevizibile care le pot perturba modul de viață. Prin intermediul cursului Instituții Financiare, participanții vor vedea importanța reciprocă a acestor instituții, atât pentru lumea afacerilor și pentru persoane fizice, cât și pentru instituțiile în sine.

Cursul vă va răspunde la următoarele întrebări:

Ce este banca centrală, dar cea comercială?

Banca centrală sau banca emitentă este banca principală din sistemul bancar al unei țări. Reglementează și conduce politica de credit și monetară. Se mai numește și banca băncilor. Este o instituție nonprofit, ceea ce o deosebește de alte bănci. Ca atare, și singura din țară, nu are concurență. Pe lângă conducerea politicii monetare, aceasta are și funcția de supraveghetor asupra altor bănci și a întregului sistem financiar al țării. Pentru a-și atinge obiectivele, are la dispoziție diverse instrumente: rata dobânzii de actualizare, rata rezervei obligatorii, depozite speciale, operațiuni de piață deschisă etc.

Spre deosebire de aceasta, băncile comerciale sunt bănci care se bazează pe propriul capital. Sunt înființate ca societăți pe acțiuni și efectuează afaceri pe termen scurt și lung. Cel mai adesea, se ocupă de împrumuturi și plasează acești bani ca împrumuturi din depozite colectate, economii etc.

Ce sunt companiile de asigurări?

Companiile de asigurări sunt acele organizații care se ocupă de asigurări de bunuri și persoane. De fapt, acestea sunt sarcinile de încheiere și executare a contractelor de asigurare de bunuri și persoane și luarea de măsuri care să prevină și să suprime riscurile care pun în pericol bunurile și persoanele asigurate. În afară de acestea, aceste companii se ocupă și de coasigurări, reasigurări de bunuri și persoane, precum și cu alte servicii de asigurare.

Esența afacerii companiilor de asigurări constă în furnizarea de servicii de asigurare împotriva eventualității unor anumite evenimente, cel mai adesea nedorite, în viitor. Ele vând polițe de asigurare asiguraților care, în calitate de semnatari ai unui fel de contract, sunt obligați pe viitor, în perioada asigurării, să plătească o anumită sumă de bani, care se numește primă.

Ce sunt fondurile de investiții?

Societățile de investiții sunt un tip de organizație ale cărei caracteristici diferă de alte instituții financiare. Băncile, casele de economii, organizațiile de economii și credit reprezintă instituții de depozit, deoarece depozitele domină structura surselor lor de finanțare. Companiile de investiții obțin fonduri prin emiterea de valori mobiliare, în primul rând acțiuni și investiții. Tocmai de aceea și-au primit numele – instituții financiare de investiții. Companiile de investiții sunt participanți importanți pe piețele financiare care îndeplinesc un rol de intermediar în operațiunile lor.

Prin vânzarea acțiunilor sau a investițiilor lor, companiile de investiții obțin capital și fonduri. Ele folosesc în continuare aceste fonduri pentru a investi în diferite segmente ale piețelor financiare. Foarte des se întâmplă ca fondurile colectate să fie investite în portofolii foarte diversificate, care conțin uneori un număr extrem de mare de titluri diferite. Astfel, companiile de investiții intermediază pe piața financiară între diferite entități, în primul rând emitenți și investitori.

Curs Instituții financiare

Planul și programa cursului

1. Conceptul și principiile de bază ale afacerilor bancare – crearea băncilor, sarcinile și operațiunile băncilor, divizarea băncilor

2. Companii de asigurări – cele mai mari 10 companii de astăzi, conceptul de asigurare, divizarea companiilor de asigurări, riscurile cu care se confruntă companiile de asigurări

3. Fonduri de pensii – despre fondurile de pensii, moduri în care funcționează fondurile de pensii, instituții care permit funcționarea fondurilor de pensii

4. Fonduri de investiții – conceptul de fonduri de investiții, caracteristicile de bază ale fondurilor de investiții, originea și dezvoltarea fondurilor de investiții, fonduri de investiții deschise și închise

5. Companii de leasing și operațiuni de leasing – concept de leasing, tipuri de operațiuni de leasing, companii de leasing, avantaje și dezavantaje ale finanțării leasingului

Abilităţile de afaceri care vă garantează profituri mari

Am pregătit pentru dvs. un document cu sfaturi şi cu descrierea abilităţilor de afaceri care vă garantează profituri mari, indiferent de ocupaţia dvs. Pentru a prelua raportul, daţi clic aici.

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este în curs.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te