Acest site folosește cookie-uri pentru analiză, conținut personalizat și publicitate. Folosind acest site, confirmați că sunteți de acord. Vezi detalii.OK

Scurtături de tastatură pentru eficientizarea lucrului

Petreceți prea mult din timpul vostru prețios pe calculator? Dacă răspunsul este da, citiți în acest text ca să aflați despre scurtăturile de pe tastatură care vă accelerează munca pe calculator.

O tastare pe tastatură

Deși mouse-ul și tastatura ușurează foarte mult administrarea mai ușoară a calculatorului, scurtăturile sunt întotdeauna cele mai practice soluții când lucrați în multe programe. Scurtăturile se folosesc cel mai mult de către profesioniști care își petrec majoritatea timpului pe calculator. Grație scurtăturilor, se economisește timp prețios și se ușurează munca pe calculator. 

Principalele comenzi pentru scurtăturile pe tastatură se bazează pe anumite combinații de taste și cifre, taste și simboluri. Este vorba de taste precum Shift, Ctrl, Alt, Windows, care se folosesc în combinație cu alte taste. Pentru început ar trebui să fiți atenți la comenzile care au aceeași funcție peste tot. 

Principalele comenzi ale scurtăturilor de la tastatură

Există unele combinații de bază de care poate nu ați auzit niciodată, dar nu fiți uimiți. În loc să folosim scurtăturile, respectiv să apăsăm pe două taste de pe tastatură, pentru care este nevoie de câteva secunde, aproape toți suntem mai obișnuiți să folosim mouse-ul. 

Deși, cu această ocazie nu vom putea să vă prezentăm toate scurtăturile, câteva dintre cele mai importante și mai simple combinații de taste și caractere sunt: 

Ctrl + A Selectează tot textul de pe pagină
Ctrl + V Lipește conținutul copiat
Ctrl + C Copiază conținutul marcat
Ctrl + B Bolduiește textul selectat
Ctrl + K Introduce un link web în text
Alt + E Deschide meniul Edit
Alt + F Deschide fișieru meniu
Ctrl + O Deschide un fișier nou
Ctrl + I Schimbă fontul selectat în italic
Ctrl + F Activează căutarea
Ctrl + Z Butonul Undo pentru anularea ultimei acțiuni
Ctrl + S Salvează documentul
Win + L Blochează ecranul
Alt + Tab Trece de la un progam activ la altul
Alt + F4 Închide programul în care lucrați momentan
Ctrl + Home Ne întoarce la începutul textului
Ctrl + End Ne duce la finalul textului
Win + D Minimizează și maximizează toate programele active

Este foarte posibil să fi auzit sau să chiar să le cunoașteți pe unele dintre ele, dar să nu le fi folosit niciodată. Vă întrebați cum puteți să copiați un anumit conținut? Ca să copiați un conținut fără tastatură, dați clic dreapta, selectați opțiunea Copy, apoi dați iar clic în locul unde vreți să lipiți conținutul și apoi iar clic dreapta și selectați opțiunea Paste pentru a muta conținutul. Dar cât timp vă va lua să folosiți scurtăturile Ctrl + C și Ctrl + V?

literele de la tastatură

Semne speciale de pe tastatură 

Căutarea unui anumit simbol pe tastatură înseamnă pierdere de timp, iar multe nici nu se află acolo. Mulți se enervează după o căutare mai lungă și caută semnul pe internet și îl copiază în text. Aceste modalități nu ar fi necesare dacă ați ști că fiecare simbol special are codul său care trebuie tastat ținând apăsată tasta Alt. Iată-le pe cele mai importante:

Alt + 156 £ – Simbol pentru lira sterlină
Alt + 0128 € – Simbol pentru euro
Alt + 253 ² – Simbol pentru rădăcină
Alt + 0176 ° – Simbolul pentru celsius
Alt + 0169 © – Copyright
Alt + 0134 † – Cruce
Alt + 0154 š – Caracter din alfabetul latin atunci când nu aveți instalată o tastatură latină
Alt + 230 µ – Simbol pentru caracterul mi din alfabetul grecesc - micro, folosit în sistemul metric
Alt + 0174 ® – Simbol trademark înregistrat

Să presupunem că până acum nu ați folosit mai multe taste ținând apăsat Alt. Dacă vreți să vedeți lista de scurtături pentru semne speciale, accesați linkul.

Scurtături avansate

Pe lângă scurtăturile standard menționate mai sus, ar trebui să fiți atenți și la cele avansate care vă pot ușura munca. Unele dintre aceste combinații nu au alternativă, respectiv nu au o iconiță pe care să clicați. Majoritatea acestor combinații necesită aplicarea butonului Windows. Deși mulți au criticat Microsoft pentru că a introdus această opțiune, această tastă a devenit foarte utilă. 

Win + Ctrl + D Creează un desktop nou
Win + Shift + S Face screenshot la partea de ecran selectată
Win + Ctrl + Săgeți stânga / dreapta Ne permite deplasarea între desktopurile deshise
Ctrl + Shift + V Mută (lipește) textul selectat fără formatare
Win + Ctrl + F4 Închide toate desktopurile nou create
Win + . Deschide meniul cu emoticoane

Dintre toate comenzile menționate aici, cea mai interesantă ar putea fi cea pentru crearea unei copii a desktopului. Acest lucru poate fi foarte util dacă sunteți manager de marketing și trebuie să faceți mai multe lucruri simultan. Această scurtătură separă foarte ușor fizic acele activități referitoare, să zicem, la crearea și organizarea campaniei de marketing și analiza rezultatului campaniei precedente.

Scurtăturile celor mai populare programe

Munca voastră se poate accelera semnificativ dacă vă obișnuiți să folosiți scurtăturile în programele în care lucrați zilnic. De aceea, este bine ca de la bun început să vă străduiți să învățați scurtăturile foarte utile în Chrome.

Scurtăturile Chrome de pe tastatură care vă pot ușura munca 

Unul dintre cele mai populare browsere din lume este Google Chrome. De aceea, considerăm că este util să vă arătăm cât de ușor este să vă descurcați în el. Unele dintre comenzi se pot aplica și în alte browsere precum Opera, Firefox, Bing (deși și ele au anumite caracteristici).

Ctrl + Tab Mută tabul deschis în dreapta
Ctrl + Enter Transformă termenul căutat în adresa site-ului (adaugă www. și .com)
Ctrl + Shift + N Deschide modu incognito
Ctrl + Shift + T Deschide tabul închis
Ctrl + Shift + Delete Deschide opțiunile Clear Browsing Data
Ctrl + Shift + B Afișează/ascunde meniul bookmark
Ctrl + Shift + Tab Mută tabul deschis în stânga
Ctrl + Shift + M Logare în Chrome cu alt cont


Cu ajutorul acestor scurtături, puteți evita multe acțiuni repetitive care îngreunează munca în Chrome și iau prea mult timp.

lucru pe tastatură

Cum creați un tabel în Excel folosind scurtăturile 

Pentru mulți lucrul în Excel este greu din cauza faptului că trebuie să dați multe clicuri pe diferite setări, unități, rânduri, coloane etc. Însă, puteți simplifica totul și reduce numărul de clicuri cu ajutorul scurtăturilor. Pentru cei care vor să devină experți financiari sau să se ocupe cu finanțele și comerțul și pentru cei care folosesc tabele ca formatul de bază a activității de documentație (create pentru a ține evidența produselor, a prețurilor, reducerilor etc.) următoarele cunoștințe vă vor fi de mare ajutor.

Ctrl + Shift + U Maximizează sau minimizează câmpului pentru formulă
Ctrl + Shift + End Selectează întregul text din câmp pentru formulă, de la poziția cursorului până la final
Ctrl + O Deschide fișierul
Alt + H, H Selectează culoarea
Ctrl + W Închide fișierul
Alt + H, B Adăugă margine (border)
Alt + Shift + F10 Afișează meniul sau mesajul pentru butonul „Verifică erorile”
Ctrl + Alt + Shift + F9 Verifică formulele dependente, apoi calculează toate celulele în toate caietele de lucru deschise, inclusiv celulele pentru care nu este marcat că trebuie calculate.
Alt + H, D, C Șterge coloana

Dacă vă interesează o listă lungă de scurtături de pe tastatură pentru Excel, vă propunem să accesați pagina oficială Microsoft, dedicată suportului pentru acest program.

Scurtăturile de la tastatură pentru programul Word

Microsoft Word este un program foarte popular, care oferă numeroase opțiuni pentru o muncă mai eficientă și mai ușoară. Deși am menționat deja câteva scurtături, este important de subliniat că există și unele special destinate acestui program din pachetul Office.

Alt + Ctrl + Punct Trei puncte
Alt + R, U, L Setări de verificare a limbii
Ctrl + L Aliniază textul la stânga
Ctrl + R Aliniază textul la dreapta
Ctrl + Y Repetă acțiunea
Ctrl + E Centrează textul

Vând în vedere că numărul de scurtături din Word este mare, propunem să începeți să le folosiți treptat și astfel să vă obișnuiți cu ele și să vă ușurați munca zilnică pe calculator.

Muncă mai ușoară în Photoshop cu scurtăturile de pe tastatură

Probabil că Photoshop este cel mai folosit program pentru editarea și crearea imaginilor. Motivul popularității sale sunt numeroase opțiuni pe care le oferă. De exemplu, în marketing acest program se folosește în special pentru a crea partea vizuală a diferitelor campanii de marketing. Deși acesta este un obicei pentru această poziție, este bine și util când și managerul de marketing cunoaște cel puțin bazele acestui program. Cu această ocazie vă prezentăm câteva scurtături ale profesioniștilor cu experiență:

Ctrl + Alt + Shift + I Informații despre fișier
Shift + W Trece la Magic Wand/Quick Selection
Shift + L Deplasarea prin Lasso tools
Ctrl + Alt + Shift + O Opțiunea Open As
Shift + C Ne mută de pe Crop tool pe Slice tool
Ctrl + Alt + Shift + B Transformă imaginii în alb-negru
Ctrl + Shift + K Setează culorile
Shift + M Deplasarea prin Marquee tools

În Photoshop puteți chiar să vă creați propriile scurtături. Vedeți aici dacă vă interesează cum se fac modificări ale scurtăturilor de pe tastatură pentru comenzile din Photoshop.

  • 09.07.2019 15:02

Comentariu