Pripremite se za novo poslovno doba. Prijavite se!

Stiluri de comunicare

Stilul de comunicare este o parte esențială a vieții noastre de zi cu zi, deoarece joacă un rol-cheie în modelarea relațiilor noastre interpersonale, atât în ​​mediul privat, cât și în cel profesional. Modul nostru de exprimare, tonul vocii, comunicarea nonverbală și exprimarea emoțională reflectă personalitatea noastră și influențează modul în care ceilalți ne percep. Înțelegerea diferitelor stiluri de comunicare ne poate ajuta să comunicăm mai bine cu ceilalți, să evităm neînțelegerile și să construim relații mai bune.

Fiecare persoană are propriul stil de comunicare unic, care deseori rezultă din experiențele personale, din educație și temperament. Deși stilurile de comunicare pot diferi, ele nu sunt neapărat mai bune sau mai rele decât altele. Fiecare stil are avantajele și dezavantajele sale și poate fi eficient în anumite situații. Cheia unei comunicări de succesconstă în capacitatea de a recunoaște și de a se adapta la diferite stiluri de comunicare pentru a obține rezultate optime în interacțiunea cu ceilalți.

Stilul dominant / Stilul submisiv

Stilul dominant: Acest stil de comunicare se caracterizează prin dorința de a domina interacțiunea. Oamenii care folosesc acest stil sunt adesea mai vocali, dau ordine și vor să fie în centrul atenției. Comunicarea lor poate fi directă și deseori îi întrerup pe alții pentru a-și exprima punctul de vedere sau pentru a atrage atenția. Persoanele dominante iau adesea inițiativa în conversație.

Stilul submisiv: Spre deosebire de stilul dominant, oamenii submisivi sunt mai liniștiți și tind să se retragă. De multe ori se simt inconfortabil fiind în centrul atenției și evită situațiile conflictuale. Comunicatorii submisivi pot avea răbdare și vor încerca adesea să nu fie confruntați. Ei tind să cedeze și să-și exprime nevoile și opiniile mai puțin direct.

Stilul dramatic / Stilul rezervat

Stilul dramatic: Comunicatorii dramatici își exprimă adesea gândurile și emoțiile într-un mod foarte expresiv. Ei folosesc intonația, gesturile și expresiile faciale emoționale pentru a-și sublinia mesajele. Discursul lor poate fi emfatic și emoțional. Acest stil atrage adesea atenția și face comunicarea impresionantă.


Stilul rezervat: Persoanele rezervate sunt mai subtile în abordarea comunicării. Ele evită exprimarea expresivă a emoțiilor și vorbesc adesea în liniște și calm. Comunicatorii rezervați își aleg adesea cuvintele cu atenție și acordă atenție nuanțelor în comunicare. Nu sunt predispuși la dramatizare.

Stilul argumentativ / Stilul conciliant

Stilul argumentativ: Oamenii argumentativi intră adesea în certuri și situații conflictuale. Ei vor să-și demonstreze punctul de vedere și sunt adesea persistenți în argumentele lor. Comunicatorii argumentativi folosesc adesea o abordare conflictuală pentru a-și atinge obiectivele de comunicare.

Stilul conciliant: Indivizii conciliatori luptă pentru pace și evită conflictele. Sunt gata să facă compromisuri și vor încerca adesea să calmeze o situație tensionată. Comunicatorii conciliatori preferă armonia și cooperarea decât confruntarea.

stiluri de comunicare

Stilul plin de viață / Stilul inexpresiv

Stilul plin de viață: Comunicatorii plini de viață folosesc semnale nonverbale, cum ar fi gesticulația – mișcări vii ale corpului, fluturarea mâinii și expresii faciale intense, pentru a-și transmite emoționalitatea și entuziasmul. Comunicarea lor este adesea dinamică și atrage atenția.

Stilul inexpresiv: Spre deosebire de stilul plin de viață, comunicatorii inexpresivi folosesc comunicarea nonverbală minimă. Mișcările corpului lor sunt subtile, iar expresiile faciale sunt blânde. Ei sunt adesea percepuți ca fiind mai calmi și mai liniștiți în comunicare.

Stilul relaxat / Stilul tensionat

Stilul relaxat: Comunicatorii relaxați își mențin calmul și controlul într-o varietate de situații. Nu se entuziasmează ușor și rămân adesea calmi chiar și în situații stresante. Acest stil de comunicare poate aduce un sentiment de securitate și stabilitate.

Stilul tensionat: Comunicatorii tensionați tind să se entuziasmeze rapid și să-și piardă cu ușurință autocontrolul. Ei pot reacționa impulsiv și violent în situații de conflict. Acest stil poate crea tensiune și conflicte în comunicare.

Stilul atent / Stilul neglijent

Stilul atent: Comunicatorii atenți sunt foarte prezenți în conversație. Ei ascultă activ interlocutorul, acordând atenție indiciilor nonverbale, cum ar fi contactul vizual și poziția corpului. Acest stil îl face pe interlocutor să se simtă important și ascultat.

Stilul neglijent: Spre deosebire de stilul atent, comunicatorii neglijenți nu acordă suficientă atenție interlocutorilor lor. Pot părea distrași și tind să-i întrerupă frecvent pe ceilalți sau să manifeste o lipsă de interes pentru conversație.

Stilul extravagant / Stilul conservator

Stilul extravagant: Comunicatorilor extravaganți le place să iasă în evidență din mulțime. Ei folosesc adesea lookuri neconvenționale, haine specifice și coafuri pentru a atrage atenția. Acest stil atrage adesea atenția și îi face izbitori.

Stilul conservator: Comunicatorii conservatori încearcă să se îmbine cu mulțimea. Ei aleg îmbrăcăminte și coafură mai neutre, evitând stilurile provocatoare sau controversate. Stilul lor de comunicare este adesea consistent și nu iese prea mult în evidență.

Stilul deschis / Stilul închis

Stilul deschis: Comunicatorii deschiși sunt dispuși să-și împărtășească liber gândurile, sentimentele și experiențele. Ei intră cu ușurință în discuție și sunt adesea vorbăreți. Acest stil facilitează construirea de relații apropiate și deschiderea către ceilalți.

Stilul închis: Comunicatorii închiși sunt mai secretoși și mai nesinceri în a-și exprima sentimentele și opiniile. Rareori își împărtășesc informațiile personale și rămân adesea rezervați atunci când interacționează cu ceilalți. Acest stil poate face dificilă construirea de relații mai profunde și necesită un efort suplimentar pentru a obține înțelegerea reciprocă.

Stilul prietenos / Stilul inamic

Stilul prietenos: Comunicatorii prietenoși emană energie pozitivă în comunicare. De multe ori râd, le place să glumească și creează o atmosferă plăcută în conversație. Acest stil de comunicare facilitează stabilirea de relații apropiate și prietenoase.

Stilul inamic: Comunicatorii inamici folosesc adesea un ton de confruntare și se străduiesc să domine conversația. Sunt predispuși la conflicte și își exprimă dezacordul într-un mod agresiv. Acest stil poate crea tensiune și poate îngreuna comunicarea productivă.

Diversitatea de stiluri de comunicare ne îmbogățește interacțiunea cu ceilalți, permițându-ne să înțelegem mai bine și să ne adaptăm la diferite situații și oameni. Niciun stil nu este absolut mai bun decât celălalt; eficacitatea lor este adesea condiționată de contextul și obiectivele comunicării. Cheia unei comunicări de succes constă în flexibilitate și adaptabilitate, precum și în dezvoltarea abilităților de ascultare și a empatiei față de interlocutori.


Înțelegerea diferitelor stiluri de comunicare ne poate ajuta să evităm neînțelegerile, să construim relații mai bune și să obținem succes, atât în ​​viața personală, cât și în cea profesională. A fi deschis la diversitate în comunicare ne poate inspira să creștem ca indivizi și să dezvoltăm abilități care ne vor aduce beneficii în toate aspectele vieții noastre.

Vezi toate textele din Baza de cunoştinţe » Vezi textele în această categorie »
Poate v-ar interesa aceste articole
Cum să faceţi faţă clienţilor neplăcuţi? Cele mai mari probleme de comunicare
Aflaţi de ce aveţi nevoie de analiza cost-beneficiu Conducere

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25. este în curs

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.