Înscrie-te la cea mai căutată școlară de afaceri din regiune

Curs Putere și autoritate

Puterea și autoritatea sunt concepte cheie în interacțiunile interpersonale. Ele sunt importante nu numai în lumea afacerilor, ci și în viața noastră personală. Când vorbim despre putere, ne referim la capacitatea unei persoane sau a unui grup de a influența alți indivizi sau situații cu sau fără consimțământul lor. Pe de altă parte, autoritatea se referă la capacitatea unei persoane de a-și exprima opinia și de a-i face pe alții să o accepte fără nicio îndoială.

Într-un mediu de afaceri, puterea este adesea folosită pentru a atinge obiectivele și a îmbunătăți performanța organizațională, de exemplu, puterea se manifestă prin utilizarea puterii financiare, a influenței și a altor resurse. Cu toate acestea, atunci când puterea este folosită greșit, aceasta poate duce la consecințe negative. Liderii de slabă calitate și iresponsabili își pot folosi puterea în detrimentul angajaților și al organizației în ansamblu.

Cu toate acestea, autoritatea este tocmai factorul cheie în crearea organizațiilor și a echipelor de lucru de succes. Atunci când liderii au autoritate, angajații sunt mai înclinați să se comporte în conformitate cu viziunea organizației și să coopereze în atingerea obiectivelor comune. Un lider bun nu își folosește puterea pentru a fi dominant, ci folosește autoritatea pentru a inspira, motiva și susține asociații săi.

Prin înțelegerea și aplicarea acestor concepte, organizațiile și indivizii pot construi relații de afaceri de succes și pot crea medii personale și de lucru mai sănătoase. Dezvoltarea autorității pozitive și utilizarea responsabilă a puterii pot îmbunătăți performanța organizațională și pot crește calitatea vieții oamenilor care lucrează acolo.

Sunteţi interesat de acest curs? Unele dintre programele BusinessAcademy unde îl puteți frecventa sunt: Public Relations, HR Management și Project Management.

Descrierea și scopul cursului Putere și autoritate

În prima lecție (Puterea: Analiza conceptelor, efectelor și aplicațiilor) vom explica câteva definiții importante ale puterii. Puterea poate fi văzută ca fiind capacitatea indivizilor sau grupurilor de a-și impune voința altora, indiferent de rezistența lor. Are multe asemănări cu autoritatea, pentru că autoritatea își asumă și o anumită putere. Cu toate acestea, puterea și autoritatea nu sunt termeni identici. Se poate avea putere fără a avea autoritate și invers.

În a doua lecție, intitulată Perspectiva resursei puterii, veți avea ocazia să aflați puțin mai multe despre perspectiva resursei puterii, precum și condițiile care trebuie îndeplinite pentru a putea folosi puterea. În continuare, vor fi discutate sursele puterii individuale. Vom explica puterea individuală în detaliu prin: puterea de a recompensa, puterea de a pedepsi, puterea legitimă, puterea expertului și puterea de referință. În a treia lecție (Perspectiva interpretativă a puterii) vom explica caracterul tridimensional al puterii și vom prezenta puterile interpretative mai detaliat.

În a patra lecție (Autoritate) vom defini conceptul de autoritate, vă vom sugera câțiva pași interesanți pentru dobândirea propriei autorități, apoi vă vom explica cum este folosită autoritatea în organizații. Pe de altă parte, sursele de putere ale unităților organizaționale se referă la puterea deținută de unitatea organizațională în sine datorită dimensiunii, poziției sale în cadrul organizației, influenței asupra proceselor cheie și alți factori. Prin urmare, acest tip de putere se numește putere de grup și o vom explica în a cincea lecție (Puterea și autoritatea în organizație).

Scopul cursului Putere și autoritate este de a învăța participanții despre conceptele de bază de putere și autoritate, precum și despre aplicarea acestora într-un mediu organizațional. Participanții vor învăța cum să folosească puterea în mod eficient și responsabil pentru a avea mai mult succes în munca și viața lor în general. În plus, ei vor învăța cum să recunoască diferite abordări ale puterii și diferențele dintre autoritatea instituțională, falsă, obsesivă și personală. De asemenea, vor ști să-și dezvolte propria autoritate și să o folosească eficient în diferite situații. Pe baza cunoștințelor dobândite, participanții vor putea deveni lideri mai buni, să-și motiveze colaboratorii și să-și atingă obiectivele.

Cursul Putere și autoritate vă va răspunde la următoarele întrebări:

1. Ce înseamnă perspectiva resursei puterii?

Perspectiva de putere a lui Blau contribuie la înțelegerea organizațiilor ca rețele complexe de relații și resurse. Această perspectivă subliniază faptul că puterea este dinamică și se modifică în funcție de schimbările în resurse și relațiile din cadrul organizației. De asemenea, această perspectivă indică faptul că puterea depinde nu numai de pozițiile formale din ierarhie, ci și de relațiile informale și resursele care se dezvoltă în cadrul organizației. Pentru a dobândi putere într-o organizație, este important ca un individ să dețină resurse cheie și conexiuni cu alți membri ai organizației, dar este la fel de important să fie recunoscut de alții ca cineva care are puterea și capacitatea de a-și atinge obiectivele. Gestionarea puterii într-o organizație necesită echilibrarea resurselor și relațiilor, precum și înțelegerea dinamicii puterii și a impactului acesteia asupra proceselor și deciziilor organizaționale.

2. Care sunt pașii pentru dezvoltarea propriei autorități?

Pentru a ne dezvolta autoritatea, este important să aplicăm anumite strategii și tehnici. Înainte de a lua decizii finale, ar trebui să auzim părerile asociaților, rudelor, prietenilor și cunoscuților noștri despre probleme. De asemenea, este necesar să se stabilească obiective înainte de a întâlni alte persoane. Atunci când ne exprimăm ideile, trebuie făcut cu încredere și entuziasm, dar și calm și concentrat. Trebuie să ne descoperim punctele forte și să le folosim la maximum. Pentru a avea succes, ar trebui să ne gândim înainte de a vorbi și să ne ascultăm mereu cu atenție interlocutorii. Atunci când ne confruntăm cu greșeli, ar trebui să reacționăm cu scopul de a căuta cauzele acestora, nu vinovatul.

Astfel vom evita aceleași greșeli în viitor. Trebuie să câștigăm încrederea mediului cu cunoștințele și abilitățile noastre, să fim proactivi și să căutăm mereu noi oportunități pentru soluții mai bune, precum și să urmăm noile tendințe ale stilului de viață. Atunci când ne exprimăm ideile, este important să le susținem cu argumente. De asemenea, ar trebui să socializăm și să vorbim cu oamenii pentru a-i cunoaște mai bine și pentru a construi relații bune cu ei. Aplicarea acestor strategii ne poate ajuta să devenim lideri în munca și în viața noastră.

3. Cum pot indivizii și grupurile puternice să manipuleze conștiința membrilor inferiori ai grupului?

Puterea este putere deoarece permite unei persoane sau unui grup să modeleze conștiința altor oameni. Acest tip de putere poate fi foarte periculos deoarece indivizii sau grupurile superioare pot manipula opiniile și atitudinile membrilor inferiori ai grupului fără ca aceștia să-și dea seama. Aceasta înseamnă că pot controla comportamentul și deciziile altor oameni într-un mod foarte subtil. Acest tip de putere este adesea folosit în lumea corporativă, unde managerii și directorii folosesc strategii de marketing și propagandă pentru a influența angajații și consumatorii.

Atunci când se aplică această abordare, persoanele care se află într-o poziție subordonată sunt adesea inconștiente de interesele lor și nu pot să le reprezinte sau să-și exprime nemulțumirea. Controlul asupra individului inferior vine din interior, adică subordonații sunt controlați de propria lor conștiință, modelată anterior de indivizi sau grupuri superioare în funcție de nevoile lor. Prin urmare, este important să fim conștienți de aceste abordări ale puterii și să dezvoltăm gândirea critică pentru a preveni conștiința noastră să fie modelată într-un mod care nu este în concordanță cu interesele noastre.

Bărbatul în costum cu putere și autoritate

Planul și programa cursului

Modulul 1: Putere și autoritate

1. Putere: Analiza conceptelor, efectelor și aplicațiilor

2. Perspectiva resursei puterii

3. Perspectiva interpretativă a puterii

4. Autoritate

5. Putere și autoritate în organizație

Competențe

Participanții vor dobândi abilități pentru a-și dezvolta propria autoritate și pentru a o folosi eficient într-un mediu personal și de afaceri.

Cunoștințe necesare

Nu sunt necesare cunoștințe anterioare pentru a înțelege acest curs.

Software și condiții tehnice necesare

Acest curs nu necesită niciun software în afară de platforma de învățare pe care o au participanții DL și dispozitivul prin care vor urmări materialul.

Abilităţile de afaceri care vă garantează profituri mari

Am pregătit pentru dvs. un document cu sfaturi şi cu descrierea abilităţilor de afaceri care vă garantează profituri mari, indiferent de ocupaţia dvs. Pentru a prelua raportul, daţi clic aici.

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este deschisă.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te