Acest site folosește cookie-uri pentru analiză, conținut personalizat și publicitate. Folosind acest site, confirmați că sunteți de acord. Vezi detalii.OK

Managementul talentelor în era digitală: Cum să atrageți, să rețineți și să motivați talentele de top

Nu doar cele mai mari echipe sportive concurează pentru cei mai buni jucători, ci și cele mai bune companii luptă pentru cei mai buni angajați. Inovațiile digitale, creșterea concurenței și globalizarea pieței au contribuit la această situație: și anume, datorită modului de lucru de la distanță, companiile de astăzi pot angaja talente excepționale din orice parte a lumii fără a fi nevoite să plătească pentru relocarea lor. 

Cei mai calificați angajați, poate ca niciodată până acum, au posibilitatea de a alege pentru cine vor lucra, așadar companiile trebuie să găsească o modalitate de a-i atrage, dar și de a-i motiva și reține pe termen lung. 

În acest text, vom dezvălui exact acest lucru: cum să cercetați, să atrageți și să motivați angajații; cu alte cuvinte, cum să faceți din compania voastră o echipă de vis funcțională și de succes.

6 sfaturi care vă vor ajuta să atrageți talente de top

1. Arătați candidaților că vor avea ocazia să se dezvolte 

Nimeni nu vrea să rămână blocat în aceeași poziție cu același venit ani de zile. Mai ales talentele de top. Pentru a-i atrage, trebuie să le arăți cum vor putea să progreseze în compania voastră. 

Puteți realiza acest lucru prin crearea unei traiectorii de carieră bine definite pentru fiecare angajat și punerea la dispoziție a tuturor resurselor necesare și oferirea unui sprijin sincer în parcursul lor de îmbunătățire. 

Unul dintre modurile de a realiza acest lucru este să aveți un sistem verificat pentru educația angajaților. Indiferent dacă angajați pe cineva extern pentru acest lucru sau construiți singuri un sistem pentru dobândirea de noi cunoștințe, este important ca angajații să știe că primesc oportunitatea de a învăța lucruri noi de la voi. Majoritatea angajaților, în afară de salariu, văd posibilitatea de a învăța și de a se perfecționa ca fiind cel mai mare beneficiu. 

2. Nu căutați talente doar într-un singur loc

Deși majoritatea candidaților de astăzi se găsesc pe LinkedIn și pe platforme similare, nu vă limitați căutarea doar la ei, pentru că nu știți niciodată unde se ascunde candidatul vostru perfect. 

Fiți omniprezent, participați la târguri de joburi, contactați Centrul de Dezvoltare a Carierei, acordați atenție seminarelor și workshopurilor etc. De asemenea, recomandările angajaților voștri se dovedesc adesea a fi soluții bune în practică. Și anume, angajații au adesea propria lor rețea de contacte pe baza căreia vă pot recomanda candidatul potrivit. În acest fel, nu numai că puteți obține un angajat bun, dar le veți arăta și angajaților actuali că prețuiți opinia lor, ceea ce le va crește nivelul de satisfacție. 

3. Permiteți flexibilitate 

Era post-Covid a adus schimbări semnificative în modul de lucru. Până în urmă cu doar câțiva ani, părea că munca de acasă era exclusiv privilegiul IT-iștilor, în timp ce în prezent este o realitate pentru multe industrii. 

Majoritatea companiilor nu insistă exclusiv pe munca de birou, ci le permit angajaților lor un fel de muncă hibridă sau chiar de acasă. Dacă le permiteți angajaților voștri să-și aleagă propriul mod de lucru, veți avea șanse mai mari de a atrage candidați de calitate, pentru că le veți oferi posibilitatea de a se simți stăpâni ai timpului lor. 

Ce trebuie să știți despre modul hibrid? 

În primul rând, are provocări, dar și avantaje. Una dintre dificultățile care pot apărea este reducerea interacțiunii față în față: dacă angajații sunt în contact exclusiv prin tehnologie, poate apărea un sentiment de izolare, care la rândul său poate provoca probleme în comunicare și colaborare. Există, de asemenea, riscul unei productivități reduse, deoarece acest mod de lucru presupune că angajatul are o disciplină internă dezvoltată, precum și o dependență de tehnologie: de exemplu, dacă un angajat se confruntă cu o întrerupere a semnalului de internet, va fi indisponibil pentru o anumită perioadă de timp. 

Pe de altă parte, oportunitățile depășesc provocările. Pur și simplu, lucrul remote: 

  • permite angajaților să stabilească mai bine un echilibru între muncă și viață, care afectează direct satisfacția acestora;
  • oferă companiilor posibilitatea de a angaja persoane de pe orice piață;
  • economisește costurile de întreținere a biroului și transportul angajaților;
  • contribuie la satisfacția angajaților și influențează păstrarea acestora în companie. 

Pe măsură ce trece timpul, atât angajații, cât și companiile, găsesc modalități din ce în ce mai eficiente de a organiza munca la distanță, motiv pentru care aceasta devine din ce în ce mai acceptată. 

4. Aveți grijă de diversitate 

Echipele mixte formate din lucrători din diferite generații, culturi și genuri au numeroase avantaje în afaceri, iar unul dintre ele este diversitatea perspectivelor. Candidații de calitate își doresc echipe în care să aibă posibilitatea de a se îmbunătăți prin cooperare și comunicare, dar și șansa de a găsi colegi care au puncte de vedere similare cu ei. 

5. Investiți în brandul vostru 

După cum am menționat în introducere, a venit vremea în care companiile nu mai concurează doar pentru a-și vinde produsele și serviciile, ci și pentru a atrage cei mai buni candidați. Prin urmare, companiile își propun să „se vândă” celor mai buni angajați. Tocmai de aceea investiția în „employee branding” este una dintre cele mai profitabile. 

Concluzia este următoarea: faceți din companie un loc dezirabil pentru a lucra, ieșiți în evidență din mulțime și prezentați-vă ca un loc în care angajații vor dori cu adevărat să-și petreacă timpul. 

6. Stârniți interesul în rândul angajaților despre propria viziune 

Pentru a vă prezenta compania ca un loc de muncă dezirabil, trebuie să vă inspirați angajații. Oamenii vor să facă parte din ceva mai mare și mai semnificativ, așa că este bine să le stârniți interesul despre misiunea care se află în centrul companiei voastre, adică să-i încurajați să contribuie la realizarea acesteia. 

În acest fel, veți avea angajați fideli care își văd postul nu doar ca pe o obligație, ci și ca pe o misiune căreia își doresc să se dedice. 

Odată ce atrageți angajați, veți dori să-i păstrați. Tot ceea ce am menționat până acum, adică toate aceste lucruri frumoase cu care veți atrage talente de top, ar trebui să fie și motivul pentru care acestea rămân în compania voastră. 

Mai departe, vă vom dezvălui câteva strategii dovedite, dar necunoscute, care vă vor ajuta să păstrați angajați de calitate și motivați în compania voastră pentru o perioadă lungă de timp. 

Cum să rețineți și să motivați angajații? 

1. Aveți grijă de fiecare angajat încă de la început 

Modul în care vă prezentați noilor colegi de la început este esențial pentru succesul lor în următoarele săptămâni și luni. Ca manager sau proprietar al unei companii, cu siguranță vă doriți ca noul angajat să reușească, pentru că acest lucru implică și succesul vostru în același timp.  

Asigurați-vă că angajatul este întâmpinat de un computer cu adresele, parolele, directoarele și programele necesare în prima dimineață la noul loc de muncă. Masa de birou ar trebui să fie adaptată nevoilor sale, dar să-i lăsați libertatea de a-l aranja singur după propriul gust. Pentru ca acesta să se simtă ca și cum ar fi fost în companie de mult timp și să se poată implica imediat în muncă, lăsați-i pe birou o listă cu proiectele active. Practica companiilor de succes a arătat că aceasta este cea mai bună modalitate de a face ca angajații să se integreze rapid și cu succes în sistemul de lucru al companiei. 

2. Oferiți un sentiment de securitate, demnitate și apartenență

Aceste trei nevoi umane sunt printre cele mai importante la locul de muncă. Angajaților le place să lucreze pentru o companie care îi sprijină, are grijă de ei și îi face să se simtă confortabil. Pe de altă parte, nimănui nu-i place să se simtă ca o simplă piesă din sistem. Arătați-le angajaților că sunt acolo cu un motiv și că prețuiți contribuția lor; astfel veți avea angajați mai productivi și dedicați, gata să rămână alături de echipa voastră. 

3. Alungați frica 

Indiferent că sunteți proprietarul, directorul sau managerul unei companii, străduiți-vă să creați condiții excelente de muncă. Iar cel mai bun mod de a face acest lucru este prin eliminarea sentimentului de frică la angajați. Este primul pas în crearea unui mediu sănătos în care există un nivel ridicat de încredere și în care oamenii sunt fericiți. 

Cum să faceți acest lucru? 

Una dintre cele mai mari temeri ale angajaților este critica. În loc să-i învinovățiți pentru ceva, creați un mediu în care teama de eșec, care împiedică cel mai mult productivitatea, este înlocuită de un sentiment de sprijin și înțelegere. 

Pe lângă asta, niciunui angajat nu îi place incertitudinea. Dacă angajații voștri se întreabă ce și cum să facă și cât de mult vor fi recompensați în fiecare lună, ei vor lucra sub tensiune, ceea ce va duce la un angajament mai mic și la părăsirea locului de muncă de îndată ce va apărea oportunitatea. Prin urmare, creați un sistem clar și corect în care să știți cine ce face și ce recompense primește pentru asta. 

4. Aveți grijă de angajații voștri 

Unui manager bun îi pasă de progresul angajaților săi. Prin urmare, trebuie să-i cunoască pe fiecare, adică să le cunoască potențialul, punctele forte și punctele slabe. Pentru a reuși acest lucru, trebuie să fiți pregătiți să ascultați ideile și dorințele angajaților voștri și să le împărtășiți părerea voastră. În acest fel, veți contribui ca angajații voștri să dezlănțuie cel mai înalt nivel de creativitate, energie și angajament atunci când își desfășoară activitatea. Dacă faceți acest lucru, veți lua decizii strategice de încredere mai rapid privind promovarea lor, educația suplimentară și recompensele. 

5. Motivați angajații 

Managerii de succes nu sunt doar educați și profesioniști, ci și mari comunicatori, motivatori energici, observatori perspicace, dar și colaboratori de încredere și chiar prieteni. Pe scurt, managerii sunt lideri care își conduc oamenii către succes. Și unele dintre cele mai bune modalități de a motiva sunt banii, recunoașterea publică, promovarea și diverse alte recompense non-monetare. 

6. Ajutați-vă angajații să facă față stresului 

Afacerile moderne, la fel ca și stilul de viață modern, aduc cu ele stresul, pe care este imposibil să-l eliminăm complet. Cu toate acestea, este posibil să-l reducem și să gestionăm acest aspect. Un manager bun va ști cum să ajute angajații să facă acest lucru. 

Angajații vor fi mai puțin stresați dacă le prezentați clar o fișă a postului: natura și caracterul sarcinilor de serviciu, îndatoririle și responsabilitățile lor. În acest fel, ei vor ști clar ce și cum fac și cui răspund. În plus, evaluarea echitabilă a meritului și remunerarea adecvată elimină tensiunea și incertitudinea și reduc astfel stresul. 

Deveniți un manager de succes 

Dacă vreți să gestionați cu succes echipe de diferite dimensiuni și să atrageți cele mai bune talente pentru companie, puteți dobândi cunoștințele necesare în doar 12 luni la programul Human Resource Management, recunoscut la nivel internațional. 

Aplicați cele mai recente cunoștințe și practici de afaceri și aduceți succes companiei voastre.

  • 08.04.2024 17:37

Comentariu