Înscrie-te la cea mai căutată școlară de afaceri din regiune

7 strategii care vă vor ajuta să realizaţi o prezentare bună

Aţi primit de la şef sarcina de a prezenta unui client cea mai recentă idee de afaceri. Pentru a evita transpiraţia şi tremuratul genunchilor ca rezultat al emoţiilor, vă oferim 7 strategii bune care vă pot ajuta să realizaţi o prezentare bună:

Pregătiţi-vă

Cum se realizează o prezentare? O pregătire bună este cheia pentru îndeplinirea eficientă a fiecărei sarcini. Pentru realizarea unei prezentări bune, înainte să concepeţi prezentarea trebuie să colectaţi toate informaţiile necesare. Este important să subliniem faptul că nu trebuie să vă fie frică să întrebaţi ceea ce nu ştiţi. Este mai bine să întrebaţi, decât să greşiţi ceva la sfârşit. Dacă aveţi nevoie de idei pentru realizarea prezentării, de la colegii care sunt familiarizaţi cu tematica sau au mai multă experienţă, obţineţi toate detaliile de care aveţi nevoie pentru realizarea eficientă a sarcinilor.

Concepeţi forma prezentării

În ceea ce priveşte conceperea prezentării propriu-zise, acordaţi o atenţie deosebită formei sale. La începutul acesteia vă prezentaţi şi spuneţi care este rolul vostru în activitatea pe care o prezentaţi. Acest lucru este important în special dacă ascultătorii voştri sunt persoane pe care nu le cunoaşteţi. Prezentarea voastră trebuie să aibă o introducere în subiect, unde veţi familiariza ascultătorul cu ceea ce veţi vorbi şi astfel îl veţi introduce în subiect. În partea centrală a prezentării veţi vorbi despre esenţa subiectului, aşadar, acordaţi-i o importanţă deosebită. Sfârşitul prezentării trebuie să conţină o propoziţie, două, şi să ofere posibilitatea de comunicare. Acest lucru înseamnă că ascultătorilor trebuie să li se ofere posibilitatea de adresare a întrebărilor, dacă nu le este clar ceva sau dacă vor să afle mai multe informaţii despre subiect. Pregătirea pentru o prezentare este crucială pentru această parte. Nu permiteţi să nu ştiţi răspunsul la întrebarea adresată sau ca altcineva să fie nevoit să răspundă în locul vostru.

cum se face o prezentare bună

Exersaţi

Când aţi conceput prezentarea pe o hârtie, aceasta trebuie exersată. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să învăţaţi pe de rost tot ce aţi pus pe hârtie. Cel mai bine are fi să creaţi un mic memento cu cele mai importante detalii ale prezentării şi, pe baza acestora, să exersaţi discursul. Ideea este că o bună prezentare trebuie să arate ca o conversaţie, chiar dacă vorbiţi doar voi. Prin urmare, trebuie să exersaţi. Exersaţi în faţa prietenilor, membrilor familiei sau în faţa oglinzii. Exersaţi până sunteţi mulţumiţi de rezultat.

Atenţie la timp

O bună prezentare este cea care informează ascultătorul despre cele mai importante detalii ale materialului prezentat şi care nu este în niciun moment greu de ascultat sau plicitisitoare. Acest lucru înseamnă că trebuie să stabiliţi durata ideală a prezentării, pentru ca aceasta să nu dureze prea puţin şi să nu ofere prea puţine informaţii, dar, pe de altă parte să nu fie nici prea lungă şi detaliată încât la sfârşit ascultătorul să nu mai ştie despre ce era vorba la început. Studiile arată că cele mai eficiente sunt primele 15 minute ale unei prezentări, iar tot ceea durează mai mult este inutil, deoarece duce la scăderea concentrării ascultătorilor.

Poziţia corpului şi o bună prezentare

Poziţia corpului spune multe despre noi. Evitaţi mişcările bruşte, intercalarea degetelor sau să vă ţineţi coatele pe masă. Acestea sunt doar câteva exemple prin care îi comunicaţi  ascultătorului că sunteţi nervoşi sau dezinteresaţi de subiectul despre care vorbiţi. Luaţi o poziţie fermă şi, astfel, arătaţi că sunteţi sută la sută familiarizaţi cu subiectul despre care vorbiţi.

Alegeţi-vă îmbrăcămintea potrivită

Nimic altceva în afară de subiectul vostru nu ar trebui să capteze atenţia ascultătorilor, aşadar, nici îmbrăcămintea nu este o excepţie. Alegeţi îmbrăcăminte formală, cum ar fi un costum frumos sau pantaloni negri cu o cămaşă potrivită. Evitaţi tricouri, fuste scurte, tocuri înalte, bijuterii mari, tot ceea ce poate atrage atenţia ascultătorilor care îşi pot pierde interesul de prezentare.

Relaxaţi-vă

Încercaţi să fiţi cât mai relaxaţi. Interlocutorul vostru va recunoaşte situaţia în care sunteţi nervoşi, deşi nu este o ruşine să fiţi nervoşi şi să aveţi emoţii, mai ales dacă prezentaţi pentru prima dată. O pregătire bună a prezentării vă rezulta încrederea în sine de care aveţi nevoie deoarece, totuşi, prezentarea voastră reprezintă roadele muncii voastre anterioare.

Dacă se întâmplă să emiteţi ceva, nu permiteţi ca acest lucru să vă blocheze. Continuaţi şi finalizaţi eficient prezentarea.

Vezi toate textele din Baza de cunoştinţe » Vezi textele în această categorie »
Poate v-ar interesa aceste articole
Stiluri de comunicare Cum să utilizați modelul CPA pentru extinderea rețelei de parteneri?
Patru moduri în care să-ți eliberezi creativitatea Parts of a Business Letter

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este în curs.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te