UN JOB FOARTE BINE PLĂTIT

Adaptabilitatea - de ce este importantă și cum se poate dezvolta

„Nu am experimentat eșecul. Doar am descoperit 10 000 de moduri din cauza cărora nu funcționează.", inventatorul american, Tomas Edison

Potrivit legendei, Tomas Edison a întocmit mii de becuri prototip până când a reușit. Acestui inventator i-au fost atribuite mai mult de o mie de brevete, așa că este ușor să ne imaginăm că a experimentat eșecuri în laboratorul său din Menlo Park.

În ciuda „luptei cu eșecul" pe tot parcursul vieții sale, Edison nu a permis niciodată ca acest lucru să-l descurajeze. Toate „eșecurile" sale, despre care se spune că au fost peste zeci de mii, i-au arătat pur și simplu cum nu ar trebui să se facă unele lucruri. Ca rezultat, adaptabilitatea sa a dat lumii câteva dintre cele mai fascinante invenții de la începutul secolului XX, cum ar fi fotografia, telegraful și imaginea în mișcare.

Este greu de imaginat cum ar fi arătat lumea noastră în prezent dacă Edison ar fi renunțat după câteva eșecuri. Povestea sa ne face să ne întoarcem la propria noastră viață - ne putem adapta cât mai mult posibil pentru a depăși cu succes obstacolele? Sau permitem ca eșecurile noastre să ne strice visele? Ce am putea obține dacă am avea puterea să nu renunțăm?

În acest articol, ne vom întoarce spre adaptabilitate: noțiunea, de ce avem nevoie de ea, cum să o dezvoltăm astfel încât să avem puterea de a depăși evenimentele nefavorabile și de a ne continua drumul către obiective și vise .

Importanţa adaptabilității

Adaptabilitatea reprezintă abilitatea noastră de a face față și de a ne revanşa cu o lovitură atunci când lucrurile nu merg conform planului. Persoanele cu o atitudine adaptabilă nu se vor plânge de eșecuri, ei recunosc situația, învaţă din greșeli și apoi continuă mai departe.

Potrivit unei cercetări realizate de un psiholog respectabil, Susan Kobasa, există trei elemente care sunt esențiale pentru adaptabilitate:

 • Provocare – persoanele care se adaptează la dificultăţi, privesc aceste lucruri precum niște provocări şi nu precum un eveniment care le va face rău. Privesc greşelile şi eşecurile precum lecţii din care se învaţă ceva şi oportunităţi de dezvoltare. Nu le privesc precum o reflecție negativă a abilităților și autoevaluării lor.

dezvoltarea adaptabilității

 • Dedicare – persoanele care se pot adapta sunt dedicate obiectivelor lor şi au un bun motiv pentru a se trezi dimineaţa. Dedicarea nu se referă doar la serviciul lor – ele sunt dedicate relaţiilor lor, prietenilor, lucrurilor care îi interesează şi credinţelor religioase şi spirituale.
 • Controlul personal – persoanele care se pot adapta își petrec timpul și îşi concentrează energia pe situațiile și evenimentele asupra cărora au control deoarece își investesc efortul acolo unde au cel mai mare
  impact, unde se simt puternice și sigure pe ele. Cei care au grijă de evenimentele care nu pot fi controlate se simt de multe ori pierduți, neajutorați și nu au posibilitatea de a întreprinde ceva.

Un alt psiholog important, Martin Seligman, spune că este, de asemenea, important modul în care explicăm dificultățile. (El vorbește despre optimism și pesimism înainte de adaptabilitate, totuşi, rezultatul este același.) Acest „stil de explicație" constă din trei elemente:

 • Permanenţă – persoanele optimiste (şi prin urmare care se adaptează ușor) văd consecinţele evenimentelor neplăcute precum ceva trecător, şi nu durabil. De exemplu, ele vor spune: „Şefului meu nu i-a plăcut munca mea la acel proiect” înainte de „Şefului meu nu îi place cum îmi desfăşor munca”.
 • Acuitate – persoanele optimiste, care se adaptează ușor, nu permit ca dificultăţile sau evenimentele rele să le influenţeze modul de viaţă. De exemplu, ele vor spune: „Acest lucru nu imi merge chiar atât de bine” înainte de „Nimic nu îmi merge bine”.
 • Personalizare – persoanele care se adaptează nu se învinovăţesc dacă se întâmplă ceva rău. În schimb, ele văd alte persoane sau circumstanţe ca niște posibile cauze. De exemplu, ele vor spune: „Nu am primit sprijin adecvat pentru a duce la un bun sfârşit acel proiect” înainte de „Am greşit la acel proiect deoarece nu ştiu să-mi fac treaba”.

Într-un interviu acordat de dr. Kole Kroom, director al Centrului pentru conexiuni de învățare (the Center for Learning Connections), Dr. Kroom a prezentat încă câteva atribute caracteristice persoanelor care se adaptează ușor.

 • Persoanele care se adaptează ușor au o imagine pozitivă a viitorului. Ei păstrează o imagine pozitivă și îşi imaginează zile mai bune în viitor.
 • Persoanele care se adaptează ușor au obiective clare și dorința de a atinge aceste obiective.
 • Persoanele care se adaptează ușor manifestă empatie, dar nu își pierd timpul îngrijorându-se ce gândesc ceilalți despre ele. Au relații sănătoase cu ceilalți și nu cedează presiunii mediului înconjurător.
 • Persoanele care se adaptează ușor nu se consideră victime – ele direcționează timpul și energia pentru a modifica lucrurile asupra cărora au control.

În modul în care privim evenimentele nefavorabile sau stresul, influenţează în mare măsură succesul nostru și acesta este unul dintre cele mai importante motive pentru ca adaptabilitatea să facă parte din noi.

Este evident că uneori vom suferi şi unele eşecuri: Toți facem greșeli și din când în când suntem complet nepregătiți. Singura modalitate de a evita acest lucru este să trăim o viață închisă și mizerabilă, să nu încercăm niciodată ceva nou sau să riscăm. Sunt puțini cei care doresc o astfel de viață!

adaptabilitatea

În schimb, trebuie să avem curajul să ne îndreptăm spre realizarea viselor, în ciuda obstacolelor cu care ne vom confrunta mai devreme sau mai târziu. A te adapta înseamnă că, atunci când cădem, să ne ridicăm, să avem puterea să învățăm lecțiile necesare și astfel putem merge spre lucruri mai bune și mai mari.

În general, adaptabilitatea ne dă puterea de a depăși obstacolele, astfel încât să putem trăi viața dorită.

Dezvoltarea adaptabilității

O veste bună este că, chiar dacă nu vă adaptați ușor, puteţi dobândi această atitudine. Trebuie să țineţi cont de următoarele:

 • Dormiţi suficient, exersați şi învăţaţi cum să faceți față stresului. Când aveţi grijă de minte și de corp, puteţi depăși mai ușor obstacolele vieții.
 • Munciţi la conștiinţa privind procesul de gândire. Persoanele care se adaptează nu permit ca gândurile negative să le submineze eforturile. În schimb, ei practică în mod constant gândirea pozitivă. De asemenea, „ascultați" cum vorbiţi cu voi înșivă atunci când se întâmplă ceva neaşteptat – încercați că creați afirmații permanente, pătrunzătoare sau personalizate, corectați gândurile în mintea voastră.
 • Utilizaţi reconstrucția cognitivă pentru a modifica modul în care vă gândiți la situațiile negative și evenimentele neplăcute.
 • Învăţaţi din greșelile și eșecurile dumneavoastră. Fiecare greșeală are puterea de a vă învăța ceva important, așa că nu vă opriți să căutaţi până nu găsiți o lecție în orice situație. De asemenea, asigurați-vă să înțelegeţi noțiunea de „creștere post-traumatică" – există adevăr în proverbul „Ce nu te ucide, te face mai puternic".
 • Selectați răspunsul. Reţineţi, noi toți avem zile rele și trecem prin anumite crize. Însă, există o selecţie în ceea ce priveşte reacţia asupra lor, putem reacționa negativ și ne putem panica sau putem alege liniştea și logica. Reacția depinde întotdeauna de dumneavoastră.
 • Ţineţi cont de perspectivă. Persoanele care se adaptează înţeleg că, deși criza pare teribilă pe moment, poate nu va avea o influenţă mai mare pe o perioadă mai lungă de timp. Încercați să evitați exagerarea.
 • Dacă nu faceți acest lucru, învățați să setați obiective personale inteligente - este foarte important să setați și să atingeți obiectivele și să învățați din experiențele dumneavoastră.
 • Construiți-vă încrederea în sine. Reţineţi, persoanele care se adaptează sunt sigure că vor reuși până în final, în ciuda obstacolelor și stresului cu care se confruntă. Această credință în sine le permite, de asemenea, să-și asume riscurile: atunci când sunteți încrezători și aveți un sentiment puternic față de voi înșivă, aveți puterea de a merge înainte și de a vă asuma riscuri.
 • Construiți relații puternice cu colegii. Persoanele care au relații puternice sunt mai rezistente la stres și sunt mai fericite în pielea lor. Acest lucru este valabil și pentru viața dumneavoastră personală: cu cât veți construi mai multe prietenii adevărate, cu atât vă veți putea adaăta mai ușor, deoarece aveți un sprijin puternic pe care vă puteți baza. (Reţineţi că este important să tratați oamenii cu compasiune pentru problemele lor).
 • Concentrați-vă pe adaptabilitate. Persoanele care se adaptează mai ușor înțeleg că lucrurile se modifică și că planurile atent concepute pot fi modificate sau eliminate din când în când.
Vezi toate textele din Baza de cunoştinţe » Vezi textele în această categorie »
Poate v-ar interesa aceste articole
Inquiry 7 cele mai mari greşeli în vânzare
Request for Appointment Fax

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este în curs.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te